Efter debatten: Huge ser över hårda inkomstkrav

hugehusihuddinge
I dag krävs nya hyresgäster på en inkomst på 3,5 gånger hyran - det kan nu förändras.
Huge ska se över de inkomstkrav som gäller för nya hyresgäster.
Det står klart efter bostadsbolagets styrelsemöte i fredags.
– Jag är glad att en enhällig bolagsstyrelse nu godkänt vårt förslag, säger oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång (S).

För ett par veckor sedan väckte Socialdemokraterna liv i ett gammalt förslag om sänka inkomstkraven för nya hyresgäster.

Först försvarade Huge bostäders styrelseordförande, Gunilla Helmerson (M), de nuvarande reglerna som hör till de tuffaste i landet.

Enig styrelse

Men sedan öppnade både Centerpartiet och Liberalerna upp för lättare krav. Även  Kristdemokraterna och Moderaterna sade sig vara öppna för att förändra nuvarande regler.

I fredags var det så dags för styrelsemöte i Huge.

Enligt Socialdemokraterna var det en enig styrelse som beslöt att se över inkomstkraven.

– Jag är glad att en enhällig bolagsstyrelse nu godkänt vårt förslag att se över inkomstkraven med ett tydligt syfte att göra det lättare för låginkomsttagare att kunna bo i Huddinge. Det här är ett steg i rätt riktning, och jag ser fram emot fler blocköverskridande samarbeten, säger Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd.

Fakta

Ovanligt tuffa krav

Huges inkomstregler innebär att nya hyresgäster, förutom pensionärer och studenter, måste ha en inkomst på 3,5 gånger hyran.

Kraven hör till de högsta i landet, enligt en rapport från Boverket.

I en intervju i P4 Stockholm sade Gunilla Helmerson först att hon inte tycker att reglerna är konstiga.

– Det är inget ett konstigt krav alls. Jag svarar inte för andra allmännyttiga bostadsvärdar. De får ha de regler som de bedömer är riktiga, sade hon.

Flera partier föreslår nu en modell där Huge i stället för nuvarande krav tittar på hur mycket pengar hyresgästen har kvar efter att hyran är betald.