ANNONS

Efter ett år med solceller: ”Man måste få bättre betalt”

En härlig sommardag laddar familjen Liedéns solpaneler ner 55-60 kWh. Under ett år förbrukar familjen ungefär 20 000 kWh.
En härlig sommardag laddar familjen Liedéns solpaneler ner 55-60 kWh. Under ett år förbrukar familjen ungefär 20 000 kWh.
Bra för miljön, men sämre för plånboken. Efter ett första år med solpaneler drar Lennart Liedén i Tyresö slutsatsen att det behövs bättre villkor, om fler än idealister och nyfikna ska ta klivet.

– Man får för dåligt betalt för den el som man levererar, säger han.
ANNONS

87-årige Lennart Liedén har genom åren varit en pionjär på många sätt. På 1980-talet var han med och grundade Miljöpartiet i Tyresö, på 90-talet var han en av de första i kommunen att installera bergvärmepump. För ett år sedan lät han, som en av de första i Tyresö kommun, sätta upp solpaneler på taket – något som Lokaltidningen Mitt i uppmärksammade.

Efter ett år kan Lennart Liedén konstatera att miljövinsterna med solpaneler är stora, men att regeringen måste göra mer om man på allvar ska få fler att ta de höga investeringskostnaderna.

Det han är mest kritisk till är att han som elproducent får så lite betalt för det överskott som man inte använder upp under sommaren. När familjen sedan under vinterhalvåret ändå måste köpa el kostar det fyra gånger mer än det man sålt för.

– Man borde få köpa till samma pris som man sålt, eller så borde varje hushåll kunna lagra sitt överskott. Idén att ta tillvara ren förnybar solenergi på det här sättet är ju utmärkt, men vill vi gynna den utvecklingen måste regelverket förbättras, säger han.

Men även om det är ett önskemål från många finns det, enligt Malin Lindstaf, rådgivare på Energi- och klimatrådgivningen, inga sådana planer i Sverige.

– Regeringen har i stället valt att införa en skattereduktion som innebär att du får tillbaka 60 öre/kWh för den överskottsel som du matar in på elnätet, säger hon.

Fakta

Lennarts slutsatser

Familjen Liedéns hushåll förbrukar ungefär 20 000 kWh el per år. På grund av skugga och mindre fördelaktig taklutning levererar solpanelerna bara 75 procent av sin fulla kapacitet.

Det gångna året blev det cirka 7 500 kWh – men av dessa har cirka 4 500 kWh varit överskott som sålts på elnätet. För det har Lennart i genomsnitt fått 20,76 öre per kWh.

Familjen Liedéns hushåll har alltså bara kunnat dra nytta av 3 000 kWh från den egna anläggningen och har då behövt köpa 17 000 kWh. För det betalar familjen i genomsnitt under ett år 83,73 öre per kWh – alltså fyra gånger mer än man säljer för.

Familjen Liedén får dock en skattereduktion på 60 öre per kWh för sin levererade el, vilket gör att man får dra av 2 700 kronor från skatten.

Innan familjen Liedén satsade på solenergi betalade de cirka 25 000 kronor per år för el. I år har den köpta elen kostat familjen cirka 14 000 kronor – 11 000 kronor mindre.

Det betyder att familjens anläggning, som inklusive statligt stöd (förut 35 procent, nu 20) procent), kostat 150 000 kronor, är avbetald om 13-14 år.

För familjen Liedén är dock miljövinsten fortfarande den största. Enligt uppgift från elleverantören har det sparat klimatet 3 000 kilo koldioxid, förutsatt att elen istället skulle ha kommit till med hjälp av en icke förnybar källa.

Enligt Lokaltidningen Mitt i:s beräkningar motsvarar det cirka 38 flygresor för en person från Stockholm till Göteborg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.