ANNONS

Fel av SL att ge böter efter Facebook-inlägg

Sofia Dahlén har varken legitimerat sig, skrivit under något eller ens råkat ut för en SL-kontrollant. Ändå fick hon en bot från SL i brevlådan. Ärendet tas nu upp i rätten. Bild: Läsarbild + Most Photos + Stockholms tingsrätt
Sofia Dahlén hade varken legitimerat sig, skrivit under något eller kontrollerats.
SL påstod att Södermalmsbon Sofia Dahlén hade plankat. Men enligt Googles karttjänst var hon aldrig på samma plats som kontrollanterna.
Nu får hon rätt i tingsrätten.
ANNONS

Det var i somras som Södermalmsbon Sofia Dahlén fick en bot från SL. Enligt boten ska Dahlén ha plankat på T-centralen.

På den utfärdade boten framgår att SL-kontrollanterna varken sett legitimation eller fått boten underskriven. Däremot finns en handskriven anteckning som anger att Sofia Dahlén vägrat att samarbeta och att hon rest med ogiltig biljett.

Hänvisade till Facebook-inlägg

Enligt kontrollanterna kunde de bevisa Sofias skuld med hjälp av ett Facebook-inlägg där hon varnat för kontrollanter på tunnelbanan.

Men Stockholms tingsrätt håller inte med. Vid klockan 11.00 på fredagen meddelades beslutet som friar Sofia Dahlén från misstankarna.

”Mot bakgrund av den bevisning som har lagts fram i målet har SL inte styrkt att Sofia Dahlén är den ifrågavarande resenären. SL:s talan ska därför avslås”, skriver tingsrätten.

Var aldrig där

Enligt SL ska Södermalmsbon Sofia Dahlén fastnat i kontrollen på T-Centralen klockan 19.15. Men enligt Googles kartapp, som kartlägger telefoners positioner, var hon då på väg från Ica på Torkel Knutssongatan vid Mariatorget.

Enligt tingsrätten går det inte att helt utesluta att Sofia Dahlén var kvinnan som kontrollanterna träffade vid T-centralen. De anser dock att det är mer troligt att kontrollanterna identifierat en person som är mycket lik henne.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.