Efter tre år – nu har familjen återförenats

Det blev ett känslofyllt möte på Arlanda för familjen som återförenades efter tre år
Det blev ett känslofyllt möte på Arlanda för familjen som återförenades efter tre år
Munzer väntar otåligt på att familjen ska komma.
Munzer väntar otåligt på att familjen ska komma.
Muna och Munzer med barnen Rayan, 9, Aya, 3, Bushra, 6, Omran, 11, och Mohamed, 12 i Länna
Muna och Munzer med barnen Rayan, 9, Aya, 3, Bushra, 6, Omran, 11, och Mohamed, 12 i Länna
Familjen splittrades när de tvingades fly krigets Syrien. Efter tre år isär är nu familjen åter samlad. Mitt i var med under den känslosamma återföreningen och på resan mot det nya livet i Huddinge.

Munzei tittar på klockan igen och sedan upp på ankomsttavlan i terminal 5 på Arlanda.

Han är otålig. Flyget som hans familj anländer med från Turkiet är 20 minuter försenat.

Munzer väntar otåligt på Arlanda. Snart ska familjen återförenas efter tre år på flykt.

Han har väntat nästan tre år på att åter få träffa sin fru Muna och sina fem barn Mohamed, Omran, Rayan, Bushra och Aya. När han senast träffade sin yngsta dotter var hon bara två månader gammal, nu har hon nyligen fyllt tre år.

– Jag har fantiserat om det här ögonblicket så många gånger. När jag nu möter min fru igen känns det nästan som att vi gifter oss på nytt. Vi har väntat så länge på att få träffas och jag tror att vår kärlek i familjen har blivit starkare, säger han och strax efter kommer familjen ut i vänthallen.

– Där är de, säger han och rusar fram och pussar och kramar om hela familjen.

Det blir ett känsloladdat möte med familjen. Yngsta dottern såg han senast när hon var 2 månader, nu är hon drygt tre år.

Mötet är känslosamt och alla lyser av glädje.

– Som tur är har vi kunnat följa varandra dagligen genom social medier. Jag vet allt som de har gjort och varit med om, och jag har berättat om allt som har hänt här. Min fru är så stark som har tagit hand om barnen själv under så lång tid, säger Munzer.

Riskfylld resa med flyktingsmugglare

Familjen tvingades fly från Syrien för drygt tre år sedan när anfallen blev allt tätare.

– Det blev alldeles för farligt att stanna kvar och nu är huset där vi bodde helt förstört. Lyckligtvis hade vi pengar så att vi kunde fly. Många utan hade inget annat val än att stanna kvar, berättar Munzer, som levde ett bra liv som universitetslärare.

Familjen tog sig till Turkiet, där Munzer ordnade med boende för familjen, innan han satte sig i en av flyktingsmugglarnas båtar över Medelhavet, och fortsatte sin resa genom Europa upp till Sverige. Resten av familjen stannade i Turkiet för att resan över Medelhavet skulle bli för riskfylld.

Målet var att återses efter ett år, men processen med att få uppehållstillstånd drog ut på tiden.

Vill få ett normalt liv

När Mitt i träffade Munzer första gången var hösten 2016. Han hade då varit i Sverige i två år och nyligen fått permanent uppehållstillstånd och placerats ut i Huddinge enligt bosättningslagen.

Han hade precis flyttat in på hotell Månen i Kungens kurva, och pluggade svenska på SFI. Därefter har han förflyttats till ett boende i en ombyggd kontorslokal i Länna industriområde.

Nu pratar han flytande svenska, har precis tagit sin lärarlegitimation och ska börja söka jobb som lärare.

Familjen ska bo på en boende i Länna innan de får ett tillfälligt kontrakt på en lägenhet i kommunen.

Efter det känslofyllda mötet på flygplatsen beger sig familjen till boendet i Länna. På de 35 kvadratmeterna ska familjen bo månaden ut, innan de troligtvis får ett tillfälligt kontrakt på en trerummare i Vårby.

– Nu ska barnen få gå i skolan och hela familjen lära sig språket och komma in i miljön. Jag vill att vi ska få ett starkt och normalt liv här tillsammans, säger Munzer.

Fakta

Så har Huddinge klarat mottagandet

Totalt ska Huddinge kommun i år ta emot 317 nyanlända som beviljats uppehållstillstånd. Under 2016 var det anvisade antalet 321 stycken, av dem klarade kommunen att ta emot 236 stycken.

Det är bosättningslagen, som trädde i kraft förra våren, som förpliktigar kommuner att ordna bostad i två år för nyanlända som är klara med asylprocessen och fått permanent uppehållstillstånd.

Huddinge kommun har löst boendefrågan genom att bygga om både en kontorsbyggnad i Länna och gamla rättspsyk i Flemingsberg. Man använder även moduler i Visättra som tidigare använts till asylboende, samt byggt modulbostäder i Loviseberg i Glömsta.

För barnfamiljer har kommunen ordnat med lägenheter genom Huge. Några nyanlända har också fått hyra bostäder av privatpersoner i kommunen.