Efter filmanalys: Länsstyrelsens björnexperter tvekar om Brobjörn

Till vänster: Emelie Nyman, presskommunikatör, Länsstyrelsen i Stockholm. Till höger: en björn i Rättarboda, eller?
Till vänster: Emelie Nyman, presskommunikatör, Länsstyrelsen i Stockholm. Till höger: en björn i Rättarboda, eller?
Nu tätnar mystiken kring Brobjörnen. På tisdagseftermiddagen gav Länsstyrelsen besked att deras björnexperter analyserat mobilfilmen närmare - nu är de inte lika säkra på vad de ser.
– Det kan vara en björn, men det behöver inte vara det, säger Emelie Nyman, presskommunikatör, Länsstyrelsen Stockholm.

Efter att Länsstyrelsens personal på tisdagen närmare analyserat Jonas Lifs mobilfilm från Rättarboda i Upplands-Bro är man inte längre helt säker på vad det är man ser.

– Kvaliteten på filmen är inte tillräckligt bra för att säkerställa om det är en björn. Det kan vara en björn, men det behöver inte vara det, säger Emelie Nyman, presskommunikatör, Länsstyrelsen Stockholm.

På tisdagen arbetade en rad tjänstemän med björnkunskap för att försöka reda ut vad de kan tänkas vara man ser på filmen.

Björn i Upplands Bro

Den lufsande gestalten som fångades på film under söndagskvällen. Foto: Jonas Lif

– Länsstyrelsen har också varit i kontakt med kollegor och andra sakkunniga om björn, som heller inte med säkerhet kunnat säga om det är en björn eller inte som fångats på filmen.

Myndighetens vilthandläggare besökte platsen under gårdagen tillsammans med Jonas Lif. Men den misstänkte söndagslufsaren hade dessvärre inte lämnat några spår efter sig.

– På grund av torr och hård mark gick det inte att säkra några spår. Generellt är det svårt att göra ett hundraprocentigt säkerställande om man inte har spår, DNA eller tydliga filmer eller bilder.

Men misströsta ej. Länsstyrelsen vill veta om du skulle se Brobjörnen.

– Vi är fortfarande väldigt intresserad av att få information om någon tycker sig se björn i området, säger Emelie Nyman.

Alla björn-observationer kan lämnas här.

Men om det inte är en björn – vad är det då vi ser på filmen från Rättarboda?
Dela med dig av vad du tror på Mitt i:s Facebook.