Efter flera års kamp går buss 605 till Danderyd

För alla äldre i Gribbylund är det bra med en direktbuss.
För alla äldre i Gribbylund är det bra med en direktbuss.
Sedan i söndags går det att åka buss direkt från Gribbylund till Danderyds sjukhus och tunnelbanan. I flera år uppvaktades politikerna i frågan men nu har bussbolaget Arriva genomfört förändringen.

Namnlistor och uppvaktanden av politiker gav aldrig någonting. Men när bostadsrättsföreningen kontaktade Arriva direkt hände sakerna slag i slag.

Ett möte hemma i ordförandens vardagsrum i våras ledde till ett snabbt besked om att bussbolaget tyckte idén var bra och i förrgår gick den första turen.

Buss 605 startar numera i Gribbylund och går sedan via Täby cent­rum till Danderyds sjukhus varje dag.

– Vi kom på att vi skulle kontakta Arriva och diskutera frågan utifrån deras perspektiv i stället för att ställa krav, berättar Ronny Sjöborg, ordförande i bostadsrättsföreningen Kabeludden. Vi ville visa att det här skulle löna sig för dem.

Han konstaterar att det finns ­flera seniorboenden i området och att det är obekvämt för en gammal person att behöva kliva av bussen på Stockholmsvägen för att sedan stå där och vänta på en annan.

Men historien är äldre än så. Redan före förra valet engagerade sig Elisabeth Hultman och några andra i frågan. De samlade in namn, uppvaktade politiker både lokalt och i landstinget och skrev insändare. Men inget hjälpte. Nu är hon mycket glad.

– Jag måste säga att Arriva borde få en stor låda godis för att de faktiskt lyssnade på oss och nu har sett till så att vi har den här bussen.

Förutom tillgången till själva sjukhuset är det en fördel att komma så smidigt till tunnelbanan.

– Många gamla här orkar inte bjuda hem folk eftersom det är så bökigt att ta sig härifrån. Nu är det bara att ta bussen direkt till tunnelbanan. Peter Wattfil vid Arriva uppmanar alla trafikanter att komma med sina idéer om busstrafiken.

– Det här är verkligen en vettig förändring och vi lyssnar på våra trafikanter, säger han.

Ni har fått mycket kritik för hur ni skötte busstrafiken i vintras. Nu är det vinter igen.

– Det var besvärligt för oss eftersom vi tog över trafiken då innan all infrastruktur var på plats. Men i dag fungerar trafiken och vi hoppas på en bra vinter för våra resenärer.

Fakta

605 går varje 30:e minut

Från och med i söndags har buss 605 fått ny linjesträckning.

Den går nu Danderyds sjukhus–Grindtorp–Täby centrum–Gribbylund. Sträckan Täby centrum–Gribbylund får 30- minuterstrafik även söndagar.