ANNONS

Två dömda efter granatdramat i Skärholmen

handgranat solna
Handgranaten i bilen var skarpladdad
Den 19 november hittade polisen en skarpladdad granat i en bil på en parkeringsplats i Skärholmen.
Nu har två män har dömts till 8 månaders fängelse, för att ha hanterat granaten.
ANNONS

De två männen, båda i 30-årsåldern är från Spånga och Norsborg. De påstår att de hittade granaten på en parkeringsplats utanför kurdiska föreningen i Fittja, sent på lördagskvällen den 18 november. Granaten ska ha legat framför den ene mannens bil. De tog den med sig när de åkte därifrån och hävdar att syftet var att lämna den till polisen.

Männen parkerade bilen på en parkeringsplats på Idholmsvägen i Skärholmen, och lät den ligga fullt synlig i baksätet. Där låg den kvar på söndagsmorgonen, då en privatperson larmade polisen om pågående skadegörelse på en bil. När polisen kom fanns ingen där, men i baksätet på bilen låg alltså den skarpladdade handgranaten.

Redan samma kväll anhölls en man, misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En dag senare anhölls ytterligare en man, misstänkt för samma brott.

Det är dessa män som nu har dömts, till 8 månaders fängelse vardera. Södertörns tingsrätt tror inte på deras berättelse om hur de hittade granaten och tror inte heller att de avsåg att lämna den till polisen.

Det går inte att bevisa att männen tänkt använda granaten vid något brott eller att de har kopplingar till kriminella personer eller grupper. Därför bedömer tingsrätten inte brottet som grovt, trots att det rör sig om en splitterhandgranat som är avsedd att användas mot person.

Båda männen är tidigare straffade, dock inte för något som rätten anser det relevant att redogöra för i domen.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.