Min lokala hjälte

Efter hot och rån – nu vill Skogåshallen ha kameraövervakning

Skogåshallen har haft problem med skadegörelse, bråk och stölder det senaste året och vill nu införa kameraövervakning.
Skogåshallen har haft problem med skadegörelse, bråk och stölder det senaste året och vill nu införa kameraövervakning.
Skogåshallen har haft problem med stökiga besökare under det senaste året, och vill nu införa kameraövervakning. Företaget har ansökt om att få sätta upp fyra kameror för att få stopp på trakasserier, hot och stölder.

I sin ansökan till länsstyrelsen skriver Medley AB, företaget som driver Skogåshallen, att man vill sätta upp kameraövervakning för att det har varit mycket bråk i lokalerna och att personalen bland annat har hotas med tillhyggen. Det står också att det har varit mycket skadegörelse där bland annat rutor har krossats och bränder har anlagts i papperskorgar. Det ska också ha förkommit många stölder.

Planen är att de fyra kamerorna ska bevaka ytorna runt entrén, receptionen och nödutgångarna, men att varken simbassänger eller omklädningsrum ska filmas.

Det är inte bara i Skogåshallen som Medley har ansökt om tillstånd för kameraövervakning, utan även i Tibblebadet i Täby, Söra simhall i Åkersberga, Sollentuna sim och sporthall, Vilundabadet i Upplands Väsby, Säby sim och sporthall i Rönninge, Mörbybadet i Danderyd och Näckenbadet i Nacka.

Enligt Hans Albrektsson, informationschef på Medley, ska kameraövervakningen, om den godkänns, fungera i brottsförebyggande syfte.

– Vi vill kunna identifiera personer som går in och ut ur anläggningarna för att motverka brott. Vi har haft problem med småstölder, några inbrott på natten och ett par rån, det senaste i Skogås. Nu tror vi inte att kameraövervakning är den enda lösningen för att få slut på alla brott, så vår personal kommer inte att slappna av i andra avseenden, säger Hans Albrektsson.

Medleys syfte är, enligt honom, inte främst att förebygga sexövergrepp.

– För vår del har detta inte någon direkt koppling till en ökning av sexuella ofredanden. En sådan ökning har vi inte sett generellt det senaste året.

Än så länge har inte länsstyrelsen beslutat om kameraövervakningen ska godkännas eller inte på de simhallar som nu ansökt om det.

Harriet Schaffer Ullman, utredare på länsstyrelsen, säger att det ska till starka skäl för att kameror på badhus ska tillåtas.

– Ett badhus där man vistas privat har ett relativt högt integritetsintresse. Man behöver starka skäl för övervakning där. Det kan falla olika ut beroende på vad som hänt där, säger hon.

Enligt ansökan finns kameraövervakning sedan tidigare på Tyresö Aquaarena, Vetlanda badhus samt på Stenkulla och Stigtomta träningscenter, som samtliga ägs av Medley.