Efter Husbybranden: Jag har ingenting kvar

Oslogatan 22 eldhärjades under nyårshelgen.
Oslogatan 22 eldhärjades under nyårshelgen.
Ants Viirman var en av hyresgästerna som förlorade allt i Husbybranden.
– När jag ringde 112 sa de till mig, att det brann i grannhuset. Hade jag fått veta direkt att det var mitt hus som brann så hade jag kanske hunnit få med mig bankkort och id-kort.

Natten mot den 31 januari evakuerades ett hundratal personer från Oslogatan 22 på grund av den brand som härjade. Den ska ha startat på en balkong, men det är fortfarande oklart om det var fyrverkerier eller om något annat var orsaken till branden.

När det började lukta rök i Ants Viirmans lägenheten ringde han SOS Alarm 112 för att fråga om det var i hans hus på Oslogatan 22 det brann.

– Nej, det brinner på Oslogatan 19 sa de till mig. Jag gick och satte mig i soffan igen och stannade kvar i min lägenhet.

Några minuter senare kom en rökdykare in i hans lägenhet.

– Då var det väldigt bråttom att få ut mig och mitt besök, från lägenheten.

– Hade jag fått veta direkt att det var mitt hus som brann så hade  jag i alla fall kanske hunnit få med mig bankkort och id-kort. Jag klandrar dock ingen alla gjorde nog så gott de kunde.

Enligt Helena Söderblom, pressansvarig på SOS Alarm, brukar de under utryckningar snabbt identifiera en första ungefärlig position och sedan fortsätta att samla in mer information för exakt position, med hjälp av uppgifter från inkommande samtal.

– Vi måste få en tydligt bild av det som hänt innan vi kan kommentera uppgifterna, säger hon.

Alla 42 lägenheter i fastigheten på Oslogatan 22 är utrymda. Under veckan ska polisen genomföra en teknisk undersökning för att utreda orsaken till branden. Svenska Bostäder ska inom de närmsta dagarna genomföra en egen utredning för att ta reda på omfattningen av skadorna på fastigheten.

– Vi tror att det kan ta flera månader innan det går att bo i huset igen. Vi kommer i samråd med varje enskild hyresgäst försöka hitta boendelösningar, säger Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.

Ants Viirman, som är 75 år, måste börja om från början. Under måndagen tillbringade han sin dag i Solna hos polisen för att ansöka om id-handlingar.

– Det går inte att föreställa sig förrän man är drabbad. Hur det är att förlora allt. I min ålder brukar man ju vanligtvis dö, men nu försvann allt jag ägde. Jag har ingenting kvar, det känns som att jag är död fast jag är ännu levande. Men jag tänker på ett latinskt uttryck som säger, att allt jag är bär jag med mig inom mig.