ANNONS

Oro efter hyresutspelet: ”Litar inte på dem”

Zara Glans stod i bostadskö i 19 år för att få sin lägenhet vid Tessinparken.
Zara Glans stod i bostadskö i 19 år för att få sin lägenhet vid Tessinparken.
Avgångskrav, avstängningar och toppstyrning – Hyresgästföreningen är splittrad.
Samtidigt undrar många hyresgäster på vems sida föreningen egentligen står på efter utspelet om Stockholmshyra.
ANNONS

Den slog ned som en bomb bland många hyresgäster – debattartikeln i DN där Hyresgästföreningen och tre kommunala bostadsbolag ställde sig positiva till att införa så kallad Stockholmshyra. ”Låt attraktiva lägenheter i Stockholm få högre hyror” löd rubriken.

– När jag såg debattartikeln fick jag panik. Jag litar inte på dem, säger Zara Glans som tillsammans med sin man hyr en tvåa av Svenska bostäder vid Tessinparken på Östermalm i vad som får betraktas som ett mycket attraktivt läge.

För att få lägenheten stod Zara Glans i kö i 19 år och paret betalar nu 9 000 kronor i månaden för sin tvåa. Om hyran skulle höjas är de osäkra på om de skulle kunna bo kvar.

– Vi har båda arbetarklassbakgrund och vi har bott här i tolv år och hoppas kunna vara här resten av våra liv. Sedan kommer det här och det känns som att benen slås undan.

Zara Glans är orolig över att hon inte kommer att kunna bo kvar om Stockholmshyra införs. Foto: Stefan Källstigen.

Att hennes man snart går i pension gör henne extra orolig.

– Vår gemensamma inkomst kommer ju att bli lägre. Vi försöker redan dra ner på allting.

Zara Glans, som alltjämt är medlem i Hyresgästföreningen, kan inte förstå varför de – en av Sveriges största folkrörelser som i över 100 år slagits för hyresgästernas rätt – plötsligt är för höjda hyror.

ANNONS

– Jag förstår inte det rimliga. Varför i all världen ska bostadsbolagen kunna ta ut mer i hyra, säger hon upprört.

”Hur det här ska repareras vet jag inte”

Förvåningen delar hon med många andra. Tidigare Vänsterledaren Lars Ohly, själv kandidat till att bli ordförande i HGF för ett par år sedan, skrev på Twitter att föreningen är på väg att förlora sitt existensberättigande.

Även internt bland förtroendevalda finns en upprördhet över att deras arbete inte respekteras.

– De har tagit beslut över våra huvuden och det är allvarligt, säger Inga Allard som är ordförande i förhandlingsdelegationen mot Stockholmshem.

– Jag märker att det finns ett stort missnöje och att fler väljer att gå ur. Hur det här ska repareras vet jag inte, säger hon.

Jan Bergström, suspenderad ordförande för lokalavdelningen på Kungsholmen, kallar utspelet för olagligt och varnar för dramatiska konsekvenser om Stockholmshyra införs.

– Fler kommer att behöva hyresunderstöd av kommunen vilket troligtvis genererar en skattehöjning som då oavkortat går till fastighetsägarna.

Ragnar von Malmborg som är tillförordnad ordförande för Hyresgästföreningen på Södermalm har fått flera telefonsamtal och mejl från medlemmar som är oroliga att de inte kan bo kvar.

– Det här är ett utspel som inte är förankrat för fem öre med föreningarna i Stockholms stad.

Beröm kommer i stället från branschorganisationen Fastighetsägarna där Billy McCormac, Stockholms-vd, uttrycker sig försiktigt positivt.

– Jag tolkar avsiktsförklaringen som ett steg mot en mer marknadsorienterad hyressättning vilket är positivt. Men än så länge finns det inget konkret att förhålla sig till, säger han.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund var glad. ”Stort. Hyresgästföreningen vill ha mer marknadshyra”, skrev han på Twitter.

Hur ska man då förstå idén med Stockholmshyra? Simon Safari, ordförande i HGF region Stockholm, menar bestämt att det är bästa skyddet mot just marknadshyra.

”Jag förstår om människor är oroliga”

– När det råder brist på hyresrätter måste vi hitta ett sätt att hantera det. Att systematisera hyran är ett första steg. Det är därför vi måste prissätta varje parameter, också läget till viss del.

Han beskriver en pressad situation.

– Jag förstår om människor är oroliga. Men om vi inte finner en lösning finns en risk att politikerna dömer ut oss och tar över frågan helt och hållet, varnar Simon Safari.

Samma utveckling ser Martin Grander som forskar om städers bostadsojämlikhet vid Malmö högskola.

– Allt går i den riktningen där vi fått en allmännytta som är anpassad efter affärsmässiga principer och politiskt ser vi att fler och fler förespråkar rena marknadshyror.

Han beskriver tanken om Stockholmshyra som en medelväg.

– Det är otvivelaktigt ett steg mot marknadshyror men ändå en ganska stor och väsentlig skillnad mot rena marknadshyror där efter efterfrågan och utbud får sätta hyresnivån, säger Martin Grander som dock varnar för ökad segregation.

– Den risken finns helt klart. Frågan blir vem som har råd att bo centralt.

Läs mer: Regionchef Annika Billström ställer inte upp på intervju

Stockholmshyra oroar och upprör i innerstan

Fakta

Det här är Stockholmshyra

Syftet är att stärka systematiseringen av hyror i Stockholm. Läget får större betydelse än tidigare för hyresnivån.

Huvudregeln är att inga hyror ska sänkas, men de kan dock frysas. Hyreshöjningar ska genomföras över tid.

Tidigare har HGF haft krav om att höjda hyror ska kompenseras med lägre hyror i mindre attraktiva områden. Någon sådan formulering finns inte i överenskommelsen.

Dokumentet är undertecknat av HGF, Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.