Efter infekterade bråk – nu ska Folkets hus ut

Senast sista mars ska Folkets hus-föreningen vara ute ur lokalerna i Huddinge centrum. Det har hyresnämnden nu beslutat.

Men flytten går inte helt smärtfritt - senast förra helgen fick polisen rycka ut och medla.

Folkets hus-föreningen har månaden ut på sig att tömma lokalerna på Sjödalstorget, efter att hyresnämnden nu sagt sitt. Det var egentligen vid årsskiftet som avtalet mellan kommunen, Folkets hus och fastighetsbolaget Huge gick ut. Men eftersom uppsägningen var överklagad och ärendet inte avgjort i hyresnämnden fick föreningen, som har huserat i lokalerna sedan 1986, vara kvar tills vidare.

– Alla har rätt att få sin sak prövad, men nu har vi ett datum och då anpassar vi oss efter det, säger Rodney Engman, kassör i föreningen.

Som Mitt i Huddinge tidigare berättat stod det i slutet av förra året klart att kommunen och föreningen inte kunnat komma överens om ett samverkansavtal. Det har resulterade i flera infekterade bråk där polis har tillkallats för att medla. Det har också lett till polisanmälan om stöld och egenmäktigt förfarande, utredningar som nu är nedlagda utan åtgärd.

Från den 1 april är det Folkes skafferi AB som har förstahandskontrakt på lokalerna, och nystartade Föreningen Huddinge kulturhus har tagit över ansvaret för kultur- och föreningslivet.

Folkets hus-föreningen, som har en 95-årig historia, tar i och med flytten en paus.

– Vi behåller ljudanläggningen och för de pengar som finns kvar i föreningen kanske vi kan anordna en stor kulturaktivitet lite längre fram, säger Engman.