Efter kritiken: nu tas affischen ner

Tjejkvällar på Nav1 marknadsfördes med en plansch med stilettklackar och läppstift. Efter kritiken från Moderaterna ska rutinerna ses över.
– Vi har absolut inte haft för avsikt att vara sexistiska, det finns inte på världskartan.

Affischen för att locka till tjejkvällar på Nav1 möttes av kritik från Joanna Masoura (M) som menade att affischen skickade sexistiska signaler. Efter kritiken har verksamheten beslutat att ta ner affischen och se över sina rutiner för hur de tar fram affischer.

– Vi har absolut inte haft för avsikt att vara sexistiska, det finns inte på världskartan. Om det uppfattas som sexistiskt är det viktigt att vi lyssnar, säger Rose-Mari Olihn, ungdomschef i Upplands Väsby kommun.

Upplever du några problem med hur affischen har utformats?

– Jag tycker att vi absolut behöver se över hur affischen ser ut.

Bakgrunden till affischen är att att ungdomsgården sett att det framförallt är killar som besöker verksamheten och att de vill satsa på att locka fler tjejer. Där har de utgått från samtal med tjejer i verksamheten om vad det tycker är roligt och utifrån det jobbat fram affischer.

– Det är inte alla tjejer som är intresserade av kläder och smink men många tjejer är det. När jag har pratat med tjejer och frågar vad de vill göra får jag svar som kläder, fixa naglar och att vi ska ta hit någon som kan göra hårförlängningar. Då vill vi möta de önskemålen.

Även om de vill kunna erbjuda aktiviteter som unga önskar kommer de se över hur de kommunicerar ut budskap om sin verksamhet.

– Vi arbetar mycket med jämställdhetsfrågor och allas lika värde. Vi pratar varje vecka om hur vi ska nå en bredd av ungdomar i Väsby, inte bara utifrån killar och tjejer utan i flera aspekter. Men det är ett dilemma att möta de ungas önskningar utan att det blir traditionellt ”tjejigt och killigt”.

Joanna Masoura (M) tycker att det är bra att rutinerna nu ska ses över.

– Det behövs.

Samtidigt som hon har förståelse för att verksamheten vill locka tjejer genom smink och mode tycker hon inte att det är vad affischen har förmedlat.

– Ta framgångsrika män och kvinnor som designar kläder, en bild från en runway. Det är inget fel på smink och mode som intressen, det är nedvärderade konstformer. Men just den här affischen är horribel.