Efter kritiken – kommunen öppnar för en simhallslösning

Den nya simhallen är redan byggstartad.
Den nya simhallen är redan byggstartad.
Många har reagerat med ilska på artikeln om simklubbens kamp för läktare i nya simhallen. "Herregud vad kommer näst, ska vi ha bassänger utan vatten?" undrar en Järfällabo.

Som Mitt i Järfälla berättade förra veckan vill Järfälla simsällskap stoppa bygget av den nya simhallen för att få in en större läktare med separat entré. Men kommunen säger nej. Ett stopp skulle kosta skattebetalarna omkring 100 miljoner kronor extra och innebära att simhallen försenas ytterligare.

Många Järfällabor har reagerat med ilska på artikeln och menar att kommunen har skött frågan uselt.

– Att skylla på simklubben för att ha vaknat fem i tolv visar att demokratin inte fungerar. Givetvis skulle klubben ha kontaktats innan ritningarna påbörjades, säger Viksjöbon Sture Howding.

Mitt i Järfälla har även tagit del av mejl som kommuninvånare skickat till ansvariga politiker och tjänstemän.

”Efter att har växt upp i Järfälla och varit med i simklubben i snart 20 år så blir man mållös. Att Järfälla kommun kan upphandla något så dyrt som sedan inte kommer att kunna användas på ett vettigt sätt är för de flesta obegripligt. Att inte ens lyssna på de som tillbringar mest tid av alla i simhallen. Herregud, vad kommer näst? Ska vi ha bassänger utan vatten? Det blir nog billigare att driva det då”, skriver en medlem i Järfälla SS.

Enligt kommunen har Järfälla Simsällskap fått komma till tals genom processen och har även under resans gång accepterat att en 50-metersbassäng prioriterats före en större läktare.

Simklubbens ordförande Bengt Lidh håller dock inte med om beskrivningen. Fram till valet fungerade kommunikationen med Socialdemokraterna bra, därefter har det varit tyst, menar han.

– Vi har mejlat och ringt, men inte fått något svar förrän vi gick ut offentligt på facebook. Det var enda sättet att skapa uppmärksamhet i frågan, säger han.

Kommunledningen har gått med på att träffa simklubben för ett möte nu på tisdag.

– Vi förstår att de sitter i en rävsax, men vi måste pressa på för att få en simhall som man kan leva med. Kommunen har gjort ett dåligt jobb och upphandlat en dyr simhall som inte uppfyller kraven, säger Bengt Lidh.

Den ansvarige politikern Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati och fritidsnämnden öppnar för en lösning.

– Om Järfälla simsällskap och Tagehus som ansvarar för att bygga simhallen kan hitta en lösning där en större läktare kan byggas inom befintlig konstruktion och avtal så vore det självklart något som vi också skulle ställa oss bakom, säger han.

Fakta

Öppnar våren 2018

Järfällas nya simhall kostar 260 miljoner kronor att bygga.

Uppdraget har gått till Tagehus Holding AB som även kommer att äga hallen.

Dotterbolaget Medley AB ansvar för driften och har fått monopol på att driva simhallsverksamhet i Järfälla de närmaste 30 åren.

Kommunen går in med en borgen på 215 miljoner för bygget och bidrar med ett årligt driftsstöd på 20,1 miljoner.

Simhallen öppnar våren 2018.