Min lokala hjälte

Efter kritiken: Så vill S förbättra skolskjutsen

Riktlinjerna kring skolskjuts har skapat politisk debatt. Obs, bilden är beskuren.
Riktlinjerna kring skolskjuts har skapat politisk debatt. Obs, bilden är beskuren.
Nu kräver Socialdemokraterna omtag när det gäller skolskjutsen. Partiet vill bland annat att SL:s tidtabell och skolornas tider synkas.

När Värmdös skolor startade till höstterminen blev det kaosartat för många elever att ta sig till och från skolan, något som Lokaltidningen Mitt i tidigare har skrivit om. Dessutom har det varit svårt att få tag på Värmdö kommun.

I områden där skolskjutsen dragits in, främst området Kopparmora och Evlingeområdet, måste eleverna nu ta SL-bussar som inte är synkade med skolans sluttider vilket lett till en betydande försämring, säger Karin Aaseby, skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Värmdö.

– Vi har blivit kontaktade av föräldrar som berättat att barn fått åka stående i proppfulla bussar. Kommunen hade inte heller informerat i tid hur skolskjuts ska ordnas i avvaktan på SL:s vintertidtabell, säger hon.

Nu kräver Socialdemokraterna i Värmdö att de negativa effekterna för barn och föräldrar rättas till. Partiet vill bland annat genast återinsätta skolbussen i Kopparmora- och Evlingeområdet.

– Vi har jobbat hårt för att behålla en generös skolskjuts under snart två års tid och nu ser vi återigen de negativa effekterna av de förändrade skolskjutsriktlinjerna. På vissa håll har de nya riktlinjerna fått mycket negativa effekter för värmdöborna. Den moderatledda Alliansens ambition att höja trafiksäkerheten faller när de indragna skolbusslinjerna möter verkligheten, säger Karin Aaseby och fortsätter:

– Inget barn ska behöva ha en otrygg och osäker väg till och från skola och fritids. Nu behövs omtag i frågan om skolskjutsarna. Fler barn och områden behöver säkrare och bättre skjuts med skolbuss eller SL-bussar, säger hon.

Enligt Socialdemokraterna gör generösa skolskjutsriktlinjer också att fler föräldrar kan jobba heltid.

– Dessutom är det klimatsmartare att åka tillsammans än att var och en tar bilen för att skjutsa barn till och från skolan, avslutar Karin Aaseby.