ANNONS

Efter larm om sjuka hundar – spånen till analys

Ida Ekelund, hunden Storm och en av många spånhögar.
Ida Ekelund, hunden Storm och en av många spånhögar.
Vad innehåller egentligen spånhögarna i Sundbyberg? Många hundägare misstänker råttgift sedan flera djur har blivit sjuka.

Ett annat spår leder till en joggingklubb i Stockholm.
ANNONS

Ida Ekelund och yrvädret Storm av rasen samojed, är på promenad vid Bällstaån. Storm har massor av energi och brukar få springa fritt när de är ensamma, men nu är det koppel som gäller.

Orsaken är de små högar med spån som sedan förra satt skräck i stadens hundägare.

Enligt uppgifter till Mitt i Sundbyberg och kommunen har flera hundar blivit sjuka sedan de fått i sig spån. Hundägare misstänker att högarna innehåller råttgift.

Ida Ekelund är en av många oroliga hussar och mattar.

– Storm har spytt och har dålig aptit. En dag gick han ”snett”, då blev jag väldigt orolig. Veterinären vet inte vad det är, men jag tänker ju på att han kan ha fått i sig gift, säger Ida.

Hon pekar på en spånhög som ligger halvt dold vid strandpromenaden.

– Det ser ut lite som bulgur, säger hon.

Enligt kommunen kan högarna innehålla farliga ämnen, men det är inte utrett.

– Om det här läggs ut mot råttor borde det ligga vid soptunnor, inte i sandlådor, buskar och hundgårdar. Man tänker att det är en hundhatare som gjort så här, det är obehagligt, säger Ida.

ANNONS

Högar har rapporterats främst från centrala Sundbyberg och Duvbo. Här går Inger och Lasse Sihlén ofta ut med sin chihuahua Smulan.

– Första högen jag såg låg i rabatten utanför vårt hus. Sedan såg jag en till vid p-automatstolpen. Ute på Ursviksvägen låg det högar överallt, i gräset och vid träd, sen var det samma sak i Duvbo, berättar Inger.

Högarna oroar paret.

– Vi vågar inte ha henne utan koppel utomhus längre, säger Inger.

– Högarna ligger på strategiska platser där hundar går och nosar, säger Lasse.

”Fruktansvärt”, säger en annan hundägare vi pratar med.

– Det är någon som vill skada djur, en sjuk person allmänt eller så vill man ha bort hundägare från vissa områden, säger hon.

Som mest har 40 anmälningar per dag inkommit till kommunen, som åker ut och städar bort högarna.

En kvinna med en labrador vi träffar vid Hamngatan tycker att de snabbt blivit färre.

– Förut låg högarna med fem meters mellanrum. Nu ser man inte lika många. Men man undrar vem som ligger bakom. Jag tror inte den personen har tänkt på att även barn kan få i sig av det, säger hon.

Kommunen vet varken vem som placerat ut högarna eller vad de innehåller.

– Vi har hört att husdjur blivit dåligt så det ska tas på allvar. Men i dagsläget vet vi inte om det bara är sågspån eller om det är något mer, säger Sundbybergs tekniska chef Tomas Lindvall.

Spånen ska analyseras i laboratorium för att visa om det finns något farligt ämne i.

– Om det skulle vara så får vi göra en bedömning längre fram om vi ska göra en polisanmälan. Men där är vi inte nu. Analyssvaren får visa vad det här är först, säger Tomas Lindvall.

De närbelägna djursjukhusen har inte märkt av någon stor ökning av förgiftade hundar och har inte kunnat säkra råttgift. Samtidigt kan det vara svårt att sätta diagnos på djur som kommer in, säger en djurvårdare.

Det finns en teori vid sidan av giftspåret. Ett tips till kommunen gör gällande att det finns en springklubb i Stockholm som lägger ut markeringar i form av spån eller mjöl. Detta för deltagarna ska kunna följa en bana.

Springklubben har tidigare retat upp hundägare. 2010 använde de rosa pulver som markeringar, vilket ansågs påminna om råttgift. Hundägare slog larm, men Stockholm miljöförvaltning kunde senare slå fast att pulvret var helt ofarligt.

Mitt i Sundbyberg når en medlem i gruppen som bekräftar att de sprang i Sundbyberg förra veckan och att spån då lades ut på olika håll i staden. Men när han får se bilder på spånhögarna i Sundbyberg säger han att det är olikt de spån gruppen använder.

För kommunen är högarna en gåta.

– Vi håller på att bilda oss en bättre uppfattning om det. Det är lite av ett detektivarbete, säger Tomas Lindvall.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.