Efter LSS-neddragningar – krav på att Värmdö anmäls

Värmdö kommun hamnar i botten när det gäller pengar till LSS-insatser. Se bildspel för fakta.
Värmdö kommun hamnar i botten när det gäller pengar till LSS-insatser. Se bildspel för fakta.
Neddragningarna inom LSS beror, enligt Alliansen, på att Värmdö kommun varit för generös i sina bedömningar.

Men nya siffror visar att det inte stämmer.

Nu vill socialdemokraterna att Värmdö Lex Sarah-anmäler sig själva.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om personer runtom i hela Värmdö som fått sina LSS-insatser neddragna av Värmdö kommun. Som följd har de berättat att deras livskvalitet minskat och att de i flera fall har tvingats in i juridiska processer.

Anledningen till de nya, hårdare, reglerna, beror på ett underskott i vård- och omsorgsnämnden, men också att Värmdö kommun, enligt Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, har varit för generös i sina bedömningar.

En ny konsultrapport bekräftar bilden, men den fakta som både rapporten och Värmdö kommuns Allianspolitiker lutar sig på är fel, menar oppositionen.

– Enligt SCB är kommunens totalkostnader för LSS-insatser 3 502 kronor per invånare. Det gör oss till tredje snålaste kommun i länet. Dessutom fungerar det statliga utjämningssystemet så att om vi beviljar färre LSS-insatser så får vi i högre grad betala för andra kommuners insatser. Vi sparar alltså inga pengar på att hålla igen, säger Mikael Lindström.

Nu kräver partiet att Värmdö kommun anmäler sig själva.

– Just nu pågår en LSS-slakt i Värmdö baserat på en visklek om ”generöst” bistånd. Det är allvarligt att uppgifter utan källhänvisning och utan faktagrund. Vi kommer att begära att kommunen anmäler sig själv enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för allvarliga missförhållanden, säger Mikael Lindström.

Lokaltidningen Mitt i söker Jan Dolk, som har bett om att få återkomma.