När vi träffar Djurgårdens knattelag på Gärdet är det 22 grader och strålande sol. Hybridgräsplanerna har fått vila över sommaren och är i bra skick. Men om bara några veckor kan det se annorluna ut.

– Just nu är planerna så bra som de kan bli, men när säsongen drar igång blir de snabbt slitna, säger Christian Gentile, verksamhetschef för DIF:s ungdomsförbund.

Tål inte

Hybridgräsplanerna, som är en blandning av konstgräs och naturgräs, är de första i sitt slag i Stockholm. Fördelen är att de endast består av tio procent plast, och inte innehåller granulat – en mikroplast som annars används på konstgräsplaner. Men planerna är känsliga, vilket gör att Djurgårdens fotbollslag inte kan nyttja dem maximalt.

– Nu låter vi våra yngsta lag spela på planen, eftersom de belastar gräset minst, säger Christian Gentile.

Pappa Alex Valentini med dottern Celine, 7 år.  – Om man ändå ska lägga pengar på något så kan man väl lika gärna göra uppvärmda plastgräsmattor så att det faktiskt går att spela också, säger Alex Valentini.

Pappa Alex Valentini med dottern Celine, 7 år. – Om man ändå ska lägga pengar på något så kan man väl lika gärna göra uppvärmda plastgräsmattor så att det faktiskt går att spela också, säger Alex Valentini.

Fanny Cassel.

Med på planen är Alex Valentini, med barnen Lucas, 4, och Celine, 7.

– Nu är det okej, men i våras var det katastrof. Planen var en stor lerpöl som inte gick att spela på, säger Alex Valentini.

Han tycker att det är onödigt att staden spenderar pengar på något som inte fungerar.

– Då kan man lika gärna lägga ut en uppvärmd plastmatta så att det går att spela året runt.

”Vi får trolla”

Christian Gentile förstår att det finns olika syn på planernas utformning och att instanser som värnar om naturvärden inte är för en omläggning till konstgräs. Men för spelarna innebär det att säsongen förkortas med flera veckor.

Lucas Valentini, 4 år, spelar fotboll som om han aldrig gjort något annat.

Lucas Valentini, 4 år, spelar fotboll som om han aldrig gjort något annat.

Fanny Cassel

– Vi får trolla och hitta träningsytor som inte finns. En variant är att vi inte tränar alls eller så får vi köpa tider på privata planer.

Trots missnöjet poängterar han att han inte riktar någon kritik till idrottsförvaltningen.

– Det är inte deras fel att planerna i praktiken är obrukbara. Det är helt enkelt så att förutsättningarna för hybridplaner som spontanplaner inte är bra.

Staden menar att konstgräs inte är något alternativ.

– Det finns ekologiska krav då planerna ligger inom nationalstadsparken, säger Jenny­ Tirén Berg, kommunikatör vid idrottsförvaltningen.

Hon säger att hybridgräset förlänger säsongen jämfört med naturgräs, som annars hade varit alternativet.

– Planerna med hybridgräs innebär alltså fler timmar och träningsmöjligheter för föreningarna jämfört med att inga planer alls hade anlagts, eller att de anlagts med naturgräs.

Magnus Andersson, slottsfodgde vid Djurgårdsförvaltningen, bekräftar att man tillsammans med länsstyrelsen sagt nej till konstgräs.

– Konstgräset för med sig problem med granulat som läcker ut i omgivningen. Det är olyckligt när det hamnar i vattnet, särskilt i nationalstadsparken, säger han.