Stor sorg och oro i Sätra efter dubbelmorden

Misstänkt mord i Sätra, två unga män.
Många unga i Sätra sörjer efter misstänkta dubbelmordet.
Dubbelmorden på två unga män i Sätra har väckt stor sorg och oro bland boende i området.
– Det är jättejobbigt för jag känner dem båda två, vi har varit hos familjen hela kvällen igår, säger Lena Ölander från Trygga Sätra.
Nu samlas lokala krafter för att söka stöd och trygghet hos varandra.

Lena Ölanders röst har svårt att bära.

– Jag är på väg till familjen nu. Det som gäller nu är bara att finnas där, både för familjen och runt om i centrum och Sätra med alla andra, säger Lena Ölander.

Hon är djupt involverad i det mesta som händer i Sätra och utsågs till Min lokala söderortshjälte i Skärholmen förra året.

Lena Ölander från Trygga Sätra

Lena Ölander från Trygga Sätra. Foto: Anna Z Ek

Trygga Sätra, Sätra Kidz, sociala insatsgruppen 127 och Sätraskolan är några av alla dem som samlas i Sätra idag för att stötta varandra.

Minnestund fredag kväll

Under fredagen håller Sätra kidz sina lokaler i Sätra centrum öppna tillsammans med sociala insatsgruppen 127 mellan klockan 14 och midnatt. Och klockan 18 hålls en minnesstund i Sätra centrum.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Många föräldrar och barn ringer och är jätteoroliga och det är jättemycket spekulationer, säger Grace Caspers från Sätra Kidz.

mord i sätra, två unga män.

Nathalie Carlryd, Grace Caspers och Diljin Fidan pratar med sörjande efter misstänkta dubbelmordet i Sätra.

Även hon är orolig.

– Det är så tufft, jag vet inte vad jag ska säga till barnen.  Jag skickade dem inte till skolan idag och vet inte om jag törs skicka dem till centrum och handla, säger hon.

Kämpar tillsammans

Men det som tar överhanden är att inte ge upp.

– Vi måste göra något åt våldet i vårt område. Nu är det viktigare än någonsin att vi kämpar tillsammans. Det här har hållit på länge, det finns droghandel, ungdomsgäng, kvinnomisshandel och kvinnomord, säger Grace Caspers.

Och hon tror att människor kan göra mycket för att förändra.

Fruktansvärt det som har hänt

Grace Caspers från Sätra Kidz

– Vi måste börja prata med varandra och bry oss om varandra och inte blunda för det vi ser. Om någon mår dåligt måste vi våga gå fram och fråga. Och vi behöver mötesplatser där vi kan träffas, prata med varandra och fånga upp saker.

– Våld händer inte bara. Någon måste ha sett eller hört saker innan. Det kan vara en förälder som har det tufft med barnen. Eller att någon är aggressiv mot sina barn eller sin fru, det finns alltid små tecken, vi måste våga se och börja säga ifrån, säger Grace Caspers.

Blommor och hälsningar till de två unga männen som misstänks ha mördats i Sätra.

Blommor och hälsningar till de två unga männen som misstänks ha mördats i Sätra.

Många har lämnat blommor och tänt ljus för att visa sin saknad.

”Vidrigt det som hänt”

Även Sätrabon Nathalie Carlryd oroad.

– Det är vidrigt det som hänt, men jag är inte helt förvånad. När jag kom till Sätra igår vid 18-tiden var det bara ordningsvakter och poliser, det fanns ingenstans dit de unga kunde gå och prata. Jag är orolig över vad som ska hända med ungdomarna i området nu under påsklovet, säger hon.

Också hon tycker att det behövs förändring.

– Vi är en stadsdel där det inte finns någon vuxenvärld som är närvarande för unga förutom skolan. Det räcker inte med att polis och ordningsvakter är här, vi vuxna måste vara närvarande hela tiden. Och vi behöver någonstans där unga kan sätta sig i Sätra och prata, säger hon.

Sätra kidz och sociala insatsgruppen 127 tar emot sörjande i Sätra centrum – håller öppet hela fredagskvällen.

Sätra kidz och sociala insatsgruppen 127 tar emot sörjande i Sätra centrum – håller öppet hela fredagskvällen.