ANNONS

Efter Mitt i:s avslöjanden: Politikerna kräver åtgärder

Flera politiker har reagerat på Mitt i:s avslöjanden. "Vi måste ställa höga krav på kvaliteten, och i det ingår att man har säkra bussar och följer kollektivavtalen med schyssta villkor för de anställda" säger Talla Alkurdi (S).
Flera politiker har reagerat på Mitt i:s avslöjanden. "Vi måste ställa höga krav på kvaliteten, och i det ingår att man har säkra bussar och följer kollektivavtalen med schyssta villkor för de anställda" säger Talla Alkurdi (S).
Kristoffer Tamsons (M) säger att landstinget kommer att utreda om Arriva skickat ut trasiga bussar i trafik.
Kristoffer Tamsons (M) säger att landstinget kommer att utreda om Arriva skickat ut trasiga bussar i trafik.
Mitt i:s avslöjanden att Arriva skickat ut trasiga bussar i trafik och brutit mot kollektivavtal har fått flera politikerna i landstinget att reagera starkt.

Trafiknämndens ordförande Kristoffer Tamsons (M) säger att de kommer utreda de trasiga bussar som skickats ut.

– Om utredningen finner att det brustit på något sätt kan det bli aktuellt med åtgärdsplaner, sedan viten och i sista hand att säga upp avtalet, säger han.
ANNONS

Talla Alkurdi, som sitter i landstingets trafiknämnd för Socialdemokraterna, kräver nu att Alliansen, som har majoritet i nämnden, agerar.

– Vi är oroade över det som framkommit, därför vill vi att Moderaterna ger besked om omedelbara åtgärder så att trafiken känns säker för både passagerare och förare, säger hon.

– Det är självklart att vi ska ha en säker kollektivtrafik där förarna har schyssta villkor, nu måste Moderaterna visa vad de vill och sätta press på SL och Arriva.

Trafiknämndens ordförande Kristoffer Tamsons (M) säger till Mitt i att man för en dialog med Arriva för att se till så att de följer avtal och regler, både vad gäller behandlingen av anställda och standarden på de bussar som används.

– Viktigt främst att slå fast att trygghet och säkerhet för resenärerna har högsta prioritet. Allt som tummar på detta ska alltid tas på största allvar, säger han.

Vilket ansvar har landstinget för att Arriva skickat ut trasiga bussar?

– Det är alltid allvarligt om det finns företeelser i trafiken som tummar på resenärernas trygghet och säkerhet. Fel kan naturligtvis vara av mindre eller större karaktär, men förekommer fel där en buss har problem med en dörr så ska den självklart inte gå i trafik. Det kan aldrig vara acceptabelt att någon entreprenör riskerar resenärerna trygghet genom att köra bussar med säkerhetsrelaterade brister.

Kommer SL att fortsätta avtalet med Arriva?

– Först och främst är det viktigt att utreda de trasiga bussar skickats ut i trafik. Om utredningen finner att det brustit på något sätt kan det bli aktuellt med åtgärdsplaner, sedan viten och i sista hand att säga upp avtalet. Den processen ska inte föregripas utan fokus just nu är att gå till botten med vad som skett, på vilket sätt och vad för slutsatser man kan dra av det, säger Kristoffer Tamsons (M).

ANNONS

Gustaf Hemming från Centerpartiet säger att han förutsätter att det rör sig om slarv, och inte är något systematiskt,

– Nu måste Arriva åtgärda de missförhållanden som finns illa kvickt, för självklart är alla former av brister i säkerheten helt oacceptabla. Ifall någon operatör medvetet kör runt med trasiga bussar så är det oacceptabelt och äventyrar säkerheten för trafiken och våra passagerare. Om problemen inte åtgärdas så är det såklart tal om åtgärder, säger Gustav Hemming (C).

Läs mer:

Så utnyttjar Arriva sina förare:

http://mitti.se/sa-utnyttjar-arriva-sina-bussforare/?tag=taby

Arriva skickar ut trasiga bussar i trafik:

http://mitti.se/arriva-skickar-ut-trasiga-bussar-i-trafik-2/?tag=taby

”Modernt slaveri”. Facket rasar mot Arriva efter Mitt i:s avslöjande:

http://mitti.se/facket-en-skamfor-branschen/?tag=taby

”Vi följer avtal och regler”. Arriva svarar:

http://mitti.se/arriva-svarar-vi-foljer-avtal-och-regler/?tag=taby

SL lovar att utreda Arriva:

http://mitti.se/efter-mitt-is-granskning-nu-ska-sl-utreda-arriva/?tag=taby

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.