Efter Mitt i:s granskning: Ordföranden lämnar Brottsofferjouren

Michael Mittelton lämnar alla sina uppdrag i Brottsofferjouren efter Mitt i:s avslöjande att han själv dömts för flera brott.

Samtidigt skärper riksorganisationen nu sina rutiner för förtroendeuppdrag för att samma sak inte ska hända igen.

Det var i februari i år som Mitt i kunde avslöja att ordföranden för Brottsofferjouren Stockholm-Gotland, Michael Mittelton, själv dömts för allvarliga brott.

Så sent som 2014 fälldes han för grov förskingring efter att ha missbrukat sin ställning som god man åt en äldre person i Åtvidaberg. Varken den lokala jouren eller Brottsofferjouren centralt kände till domarna.

Efter Mitt i:s granskning tog Mittelton time out men förra söndagen valde han att lämna alla sina uppdrag i Brottsofferjouren.

– Den skada som Brottsofferjouren sannolikt lidit av det här kan jag inte ta ansvar för på ett bättre sätt än att jag kliver av, säger Michael Mittelton.

Hade han inte självmant lämnat hade han riskerat uteslutning då Brottsofferjourens förbundsstyrelse sammanträdde i onsdags.

Förbundsordförande Sven-Erik Alhem menar att det var omöjligt för Mittelton att fortsätta arbeta inom jouren.

– Min personliga uppfattning är att den grova förskingringen gör det fullständigt otänkbart att fungera som styrelseledamot eller ordförande för en brottsofferjour.

Att brottet ligger flera år tillbaka i tiden förändrar inte situationen, menar Sven-Erik Alhem.

– Det har ingen betydelse. Domen är väldigt tydlig. Det finns en beräkning i brottet och det finns ett inslag av att försöka komma undan.

Sven-Erik Alhem berättar att rutinerna nu kan komma att skärpas för vem som kan ta ett förtroendeuppdrag i Brottsofferjouren.

– Vi kommer att verka för att man vid nästa stämma 2017 ändrar i stadgarna så att den som blir styrelseledamot ska ha ett rent brottsregister bakom sig.

Är du förvånad över att det här kunde hända?

– Ja, det är jag. Förvånad och besviken.

Inger Withalisson, som varit vice ordförande, har den senaste månaden fått lägga mycket tid åt att prata med kommunerna som är jourens viktigaste bidragsgivare. Även hon menar att det inte fanns något annat alternativ än att avgå för Mittelton.

– Det hade blivit en belastning både för honom och för oss övriga i styrelsen, säger hon.

Efter Mitt i:s artikel sköt Upplands Väsby kommun upp påskriften för det nya treårsavtalet värt 165 796 kronor per år. Först när årsmötet valt ny ordförande kan avtalet skrivas under, säger kommunalrådet Anders Rosén (V).

– Vi har varit väldigt tydliga med att det inte känns bra att ha Michael Mittelton som kontaktperson och firmatecknare, säger han.

LÄS HELA GRANSKNINGEN HÄR:

http://mitti.se/mitt-i-avslojar-ska-hjalpa-brottsoffer-sjalv-domd-for-brott/