Efter olyckstillbud – simskola startas för nyanlända

Ellinor Ahola Eriksson och Calle Söderberg måste alltid ha koll på vilka som är simkunniga i Huddinge simhall. Den som överskattar sina simkunskaper kan bli avvisad.
Ellinor Ahola Eriksson och Calle Söderberg måste alltid ha koll på vilka som är simkunniga i Huddinge simhall. Den som överskattar sina simkunskaper kan bli avvisad.
Huddinge simhall har fått problem med stora grupper av nyanlända flyktingar.

Många är inte simkunniga och badvakterna har fått dra upp panikslagna ungdomar ur vattnet.

– Den största rädslan är att det ska hända något, säger Ellinor Ahola Eriksson.

Hon jobbar som badvakt på Huddinge simhall och vakar med kollegan Calle Söderberg för tillfället över ett 20-tal motionssimmare i bassängen.

I dag tar sig alla fram för egen maskin, men de senaste månaderna, i och med de stora flyktingströmmarna, har ovanligt många ungdomar som inte kan simma kommit till badhuset. De flesta är nyanlända till Sverige och många är helt utan vattenvana.

Calle och Ellinor försöker kontrollera simkunskaperna.

– Det händer att vi får avvisa folk om de inte kan simma, säger Calle.

Under hösten har ovanligt många ungdomar sökt sig till badhuset.

– Det har hänt att de hoppar i dykpoolen som är tre meter djup, och sedan får panik när de väl är i vattnet, säger Ellinor Aloha Eriksson. Är man ovan vet man inte vad som är upp och ner. Då sjunker man.

Hittills har allvarliga tillbud kunnat undvikas. Badhuschefen Ulrika Höglund konstaterar att det beror på att Huddinge simhall fortfarande har badvakter i tjänst, något många andra kommuner har rationaliserat bort. Men med de nya badgästerna räcker inte resurserna till.

– Det handlar både om säkerhet för de badande och arbetsmiljö för de anställda. Men vi vill inte förbjuda någon att komma hit, säger Ulrika Höglund.

Tillsammans med badhusen i Vårberg och Skogås startas nu simskola för nyanlända.

Kommunen ansvariga för ungdomsverksamhet, Mija Bergman, tycker det är bra att de nyanlända aktiverar sig och tar del av samhället.

– Men många som kommer hit har aldrig sett öppet vatten och inte haft tillgång till badhus. De måste få lära sig att simma, säger hon.

Denna vecka håller Ellinor Ahola Eriksson den första lektionen.

– Om de har någon tolk med sig vet jag inte. Men simning är ju fysiskt. Vi får prata kroppsspråk.

Fakta