ANNONS

Efter 40 år på Östermalmstorg vet inte Ola om han får vara kvar

Östermalmshall,Ola Jansson blomsterhandlare. 0706035030
Ola Jansson har sålt blommor på Östermalmstorg i 40 år – nu vet han fortfarande inte om han får vara kvar nästa år.
I 40 år har Ola Jansson sålt blommor på Östermalmstorg – nu vet inte Ola om han och de andra torghandlarna får vara kvar nästa år.
– Jag har säkert ringt staden 50 gånger, men jag vet fortfarande inte vad som händer, säger han.
ANNONS

Utanför den tillfälliga saluhallen trängs torghandlarna längs med väggen sedan ett par år tillbaka. Men nu vet inte handlarna om de ens får det lilla utrymmet under 2020.

– Jag säkert ringt staden 50 gånger, men jag får fortfarande inte veta vad som händer. Jag har personal med barn och med uppsägningstider, säger Ola Jansson som sålt blommor på Östermalmstorg sedan 1979.

Brukar få förlängt

Det normala förfarandet i Stockholm är att torghandlarna får sina ettårskontrakt förlängda tre månader innan det nuvarande tillståndet går ut. Redan ett halvår innan tillståndet går ut brukar handlarna dessutom få frågan om de vill förlänga.

Men torghandlarna på Östermalmstorg har inte fått några slutgiltiga besked under hösten och sommaren, säger Ola Jansson.

– Det finns ingen som engagerar sig i torghandlare. Jag brukar säga att vi är ett löst släkte, ett bihang, säger Ola Jansson som också har en blombutik ett stenkast bort på Nybrogatan.

Snart öppnar Östermalmshallen – smygkolla på den redan nu

Ola Jansson berättar att han den 19 augusti begärde ett möte med ansvarig på fastighetskontoret för att få ett klart besked. Ett möte bokades också in, men det blir inte förrän den 4 november som torghandlarna får träffa staden och SL som ska utföra arbeten på torget kommande år.

Jobbigt psykiskt och ekonomiskt

Miliani Moudjar säljer frukt på torget och väntar också han på besked.

ANNONS

– Det påverkar mig ekonomiskt och psykiskt. Jag tänker på det hela tiden, säger han.

Miliani Moudjar säljer frukt på Östermalmstorg.

Miliani Moudjar vet inte om han kommer att sälja frukt på Östermalmstorg nästa år. Foto: Olle Anrell

Likt Ola Jansson har inte heller Miliani fått veta vad som händer efter årsskiftet.

– De har byggt den här tillfälliga hallen för flera hundra miljoner. För oss borde dom i alla fall kunna hitta lite plats, det skulle räcka med 20 kvadratmeter för mig, säger Miliani.

Vill prata med handlarna först

Linda Laine är kommunikationschef på fastighetskontoret. Hon svarar via mejl att staden berättat för handlarna att det kan bli svårt att hitta platser för dem nästa år.

– De fick ett tydligt besked före sommaren om att det kommer att bli svårt att bedriva torghandel på Östermalmstorg nästa år när vi inte förnyade deras upplåtelser. Samtidigt hade vi då inte alla detaljer om hur det kommer att bli på Östermalmstorg 2020, då det är mycket arbeten som ska göras. Vi lovade därför återkomma med mer info under hösten, skriver Linda Laine.

Hallen tas ned i mars

Den 1 mars börjar den tillfälliga hallen att tas ner av en framtida köpare. Tre månader räknas det ungefär ta och sedan ska staden ta bort betongplattan som hallen står på.

Därefter ska SL fixa tätskiktet vid torget ovanför tunnelbanan och till slut ska trafikkontoret återställa och utveckla Östermalmstorg.

Kommer torghandlarna att stå på eller vid Östermalmstorg nästa år?

– Det kommer att bli svårt att bedriva torghandel på Östermalmstorg nästa år. Huruvida de eller någon/några av dem kommer att kunna bedriva handel en liten del av året och i så fall på vilken plats vill vi informera dem själva om först, skriver Linda Laine.

Borde ge något besked

Den tredje torghandlaren vid Östermalmstorg, Sami Katob, säljer bland annat fårskinn utanför saluhallen.

Han tycker att staden åtminstone borde ge ett klart besked så att han kan planera och driva sin verksamhet utan osäkerheten att inte veta vad som ska hända.

– Det känns konstigt att de inte kan säga något. Vi betalar ändå mycket i hyra och jag tror verkligen att folk på Östermalm vill ha kvar oss torghandlare här, säger Sami.