ANNONS

Dog efter fall – politiker fick inget veta

En anställd vittnade om hur det såg ut i mannens rum när händelsen upptäcktes.
En anställd vittnade om hur det såg ut i mannens rum när händelsen upptäcktes.
Politiker i Vaxholms socialnämnd fick inte veta att en man fallit från ett fönster på äldreboendet Borgmästargården och sedan dött. Nämndens ordförande säger att hon kände till olyckan, men inte följden.
ANNONS

17 januari avled en 80-årig Vaxholmsbo efter att några veckor tidigare skadats allvarligt efter ett fall från ett fönster på Norlandias demensboende Lanternan på Borgmästargården.

Nu visar det sig att flera politiker i Vaxholms socialnämnd aldrig informerades om händelsen, utan fick reda på vad som hänt först när de läste om händelsen i Lokaltidningen Mitt i Södra Roslagen (6/2 på webben och 13/2 i papperstidningen).

Läste om det i tidningen

– Det är fruktansvärt. Man får inte göra så. Vi sitter i en myndighetsnämnd och så vet vi inte vad som händer. Jag fick veta det flera veckor efter att det hänt, när tidningen kom, säger Anette Dahlgren (S) ledamot i socialnämnden som har hand om äldrefrågor.

Skämmigt, pinsamt och otroligt olyckligt

– Det som nästan är ännu värre är att det inte stod på kallelsen till det första nämndmötet vi hade i år (20 februari). Det är skämmigt, pinsamt och otroligt olyckligt.

Lisbeth Grunditz, ledamot i socialnämnden för Waxholmspartiet är också kritisk.

– Jag tycker att det är jättedåligt. Det är ju konstigt att läsa om en sådan allvarlig sak först i tidningen. Det var min man som kom och sa ”vad är det här?” och jag sa ”jag vet inte”.

ANNONS

– Jag måste ju få information så att jag kan ta det ansvar jag har som folkvald.

Ordföranden informerades

Inte heller nämndens vice ordförande fick veta något, det fick däremot socialnämndens ordförande Annicka Hörnsten Blommé (M):

– Strax efter olyckan ringde förvaltningschefen och berättade vad som hänt. Det jag fick veta var att en person fallit ur ett fönster på det särskilda boendet och att man vidtagit åtgärder, säger hon.

– Det är mycket tragiskt att det här har hänt.

Borde hela nämnden fått veta vad som hänt och att personen sedan avlidit?

– Ja, det tycker jag, men det är lätt att vara efterklok.

– På nästa nämndmöte ska vi diskutera hur vi ska informera nämndens ledamöter när det händer incidenter i framtiden.

Socialdemokraterna ser så allvarligt på det inträffade att man vid socialnämndens senaste möte 20 februari föreslog att kommunen skulle ta över verksamheten på Borgmästargården från Norlandia Care. Förslaget röstades ned av alliansen och miljöpartiet.

Anette Dahlgren (S)

Anette Dahlgren (S) anser att nämnden borde informerats om olyckan på Borgmästargården. Foto: Gunnar Alfvén

Personalen berättar om olycksnatten

Trots att mannen stökat runt i sitt rum innan händelsen fanns ingen personal i närheten som märkte att något var fel. Så här skrev en anställd på Borgmästargården som upptäckte vad som hänt:

”Jag möts då av ett iskallt rum, garderobsdörrar öppna, går vidare in i rummet och möts av ett sönderslaget sovrum, krukor och tavlor i tusen bitar på golvet, tv slängd på golvet, sängen uppriven osv. Ser även att ett fönster är öppet och går genast fram till fönstret och ser då den boende ligga på marken nedanför fönstret full av blod. (Ca 4 m ner)”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.