Efter protester: Inga modulhus i Källbrink – ny plats utsedd

Kommunen planerar för 60 modulbostäder på Lovisebergsvägen i Loviseberg, Glömsta, på en exploateringstomt där kommunen själv äger de intilliggande fastigheterna.
Kommunen planerar för 60 modulbostäder på Lovisebergsvägen i Loviseberg, Glömsta, på en exploateringstomt där kommunen själv äger de intilliggande fastigheterna.
Modulbostäder Källbrink Hejarvägen Åvägen
Efter protester mot de planerade modulbostäderna i korsningen Åvägen och Hejarvägen i Källbrink väljer kommunen nu att inte bygga där.
Efter protester mot de planerade modulbostäderna i Källbrink väljer kommunen nu att inte bygga där.
I stället har en ny tomt utsetts där antalet bostäder blir betydligt fler.

Efter omfattande protester med ryktesspridning på sociala medier och med lappar i brevlådorna, beslutade den politiska ledningen i Huddinge på onsdagen att det inte ska byggas modulbostäder i Källbrink, i varje fall inte i nuläget.

Företaget som sökt bygglov för 38 modulhus på tomten mellan Åvägen och Hejarvägen  har nu dragit tillbaka sin ansökan och har i stället erbjudits en tomt i Loviseberg.

– Vi har i nuläget bestämt att inte gå fram med placeringen i Källbrink. Det är många oroliga som har hört av sig och det är många som är kritiska till kommunens hantering kring processen. Jag kan förstå att man känner oro för det här är ett oerhört svårt uppdrag, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer: Huge bygger 300 bostäder för nyanlända

Men enligt honom är det inte främst på grund av protesterna som man inte går vidare med placeringen i Källbrink.

– Visst är det så att alla överklaganden gör att det kommer att dra ut på tiden och nu behöver vi bostäder snabbt. Men det råder också tveksamheter för tomten i sig som är gammal sjöbotten, säger Daniel Dronjak.

I stället planerar kommunen för 60 modulbostäder på Lovisebergsvägen i Loviseberg, Glömsta, på en exploateringstomt där kommunen själv äger de intilliggande fastigheterna.

– Det är en större tomt där vi kan få till fler bostäder. Där kan vi också gå fortare fram eftersom det inte finns några andra grannar eller sakägare, så vi slipper förhoppningsvis överklaganden, säger Daniel Dronjak.

Det är enligt den nya bosättningslagen som trädde i kraft i våras som Huddinge i år ska ta emot och ordna med bostad för 321 nyanlända som är klara med asylprocessen och som har fått ett permanent uppehållstillstånd.

Läs mer: Modulbostäder för nyanlända försenas: ”Situationen är pressad”

Bostäder för fler än 200 personer ska ordnas fram innan årsskiftet.

För att kommunen ska få fram tillräckligt med bostäder ska det därför byggas modulhus på flera håll i kommunen.

Det är sedan tidigare klart att modulbostäder med 24 lägenheter ska byggas på Lännavägen i Sörskogen.

Läs mer: Här vill kommunen bygga modulbostäder