"Det här är ett rån, bara så att du vet".

Vid 20-tiden på kvällen sent i december förra året klev två maskerade män, i dag 21 och 22 år gamla, in i tobakskiosken vid Svedmyras tunnelbanestation.

Ville ha "cashen"

De sa att de ville ha "cashen" och hotade kioskägaren Jalil Zanjani med en kniv och med att kasta en bomb på honom. Det visade sig i den efterföljande utredningen handla om en så kallad pyroteknisk stjärna – hemmatillverkad med en explosiv laddning.

"Seriöst, jag vill inte göra dig illa" säger en av de unga männen i en övervakningsfilm som Mitt i har tagit del av.

Hotade att spränga butiken

Jalil Zanjani, som haft kiosken sedan 2010, slår sig ner på bänken utanför Svedmyras t-banestation när vi träffar honom i slutet av juni.

Det är runt 30 grader varmt, betydligt varmare än det var den där decemberkvällen.

– Det är klart att man blir rädd, de hotade att spränga butiken. Jag var chockad. Hade huvudvärk och mådde illa i en vecka efteråt. Jag ville jobba men jag kunde inte, säger Jalil Zanjani och fortsätter:

– Det påverkar hela familjen. Min fru säger: "varje gång du går till jobbet är jag osäker på om du ska komma hem".

Gärningsmännen ville ha 500 kronor. Men Jalil hade inga kontanter. Rånarna fick i stället med sig ett cigarettpaket till ett värde av 71 kronor. Strax därefter greps de i Enskede.

Får fängelse

För ett par veckor sedan fastställde hovrätten tingsrättens dom.

För rånet, och tre andra rån i söderort inom loppet av några dagar, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, fick gärningsmännen fyra och ett halvt års fängelse vardera. I domen beskrivs det som en "rånturné" i söderort.

– När de hade gripits kände jag mig lugnare. Det kändes bra när domen kom men samtidigt är de i början av livet och ska inte sitta i fängelse. De ska jobba och studera, säger Jalil Zanjani.

"Vi behöver minska klyftorna"

Problemet är större än det här rånet, menar han.

– Samhället måste göra något åt utveckligen. Vi behöver minska klyftorna mellan olika grupper i samhället. Jag tror inte på hårdare straff, säger Jalil Zanjani, som berättar att han varit med om flera butiksrån tidigare.

Det sker återkommande snatterier i kiosken. Jalil har satt upp skyltar som han hoppas ska avskräcka tjuvarna.

Det sker återkommande snatterier i kiosken. Jalil har satt upp skyltar som han hoppas ska avskräcka tjuvarna.

Stefan Källstigen

Och snatterier är vardag i butiken.

– I går kväll var det några som tog choklad. Den ena mannen ställde sig vid kassan för att uppehålla expediten medan den andra plockade på sig grejer, säger Jalil Zanjani.

"Fått mycket stöd"

Ett vanligt tillvägagångssätt. Jalil brukar konfrontera snattarna.

– Jag säger "du glömde betala" och de flesta nekar. Då säger jag att det finns övervakningsfilm och att jag ringer polisen om de inte lämnar tillbaka det de stulit. De flesta gör det då, vissa ber om ursäkt, säger Jalil Zanjani lite uppgivet.

Stöd från stamkunderna

Det tar på krafterna att handskas med tjuvar.

Tur då att kiosken även ger honom och frun Shahnaz, som arbetar där några timmar om dagen, energi.

– Våra stamkunder är som vår familj och vi har fått mycket stöd från dem. De är fantastiska, säger Jalil Zanjani och Shahnaz fyller i:

– Det brukar sitta ett gäng här och vänta på honom klockan fem på morgonen när han öppnar.