ANNONS

Efter regn kommer… kantareller!

Trivs.
Trivs.
Grattis Stockholmare, stan är full av skogens guld. Sommarvädret har fått kantarellerna att stortrivas på såväl Djurgården som skärgårdsöarna.

– Det är riktigt mycket nu, säger svampexperten Bo Nylén.
ANNONS

Det där riktiga pangvädret har kanske inte slagit till än, och säkert har en och annan semesterfirare muttrat över blåst och regnskurar.

Men vem bryr sig om en snygg bränna när man kan få sig en redig kantarelltoast före grillmiddagen? Sommarvädret har nämligen varit extremt gynnsamt för just kantareller. Det intygar mykologen Bo Nylén som går på dagliga svampexkursioner i länets skogar, hittills hemkommen med ett tiotal kilo kantareller.

– Det är riktigt mycket nu, och det gäller främst kantarellerna som reagerat bäst på regnet. Det är inte skyfall de gillar, utan regn som kommer stötvis med hyggligt väder emellan. Kantareller älskar försommarregn.

Generellt kommer svampen något senare i skärgården, men sedan midsommar har kantarellrapporter haglat in från hela länet.

Exempel på där man kan fylla korgarna just nu är Nackareservatet, Tyrestareservatet, Kungsängen och Bro, trakterna kring Åkersberga och Ekerös mälaröar. Men också i mer urbana marker.

– De finns överallt. Nationalstadsparken, Gärdet och Djurgården är alldeles utmärkta ställen. Kantarellerna finns i vilka skogsområden som helst, bara det är lite äldre löv- och blandskog. Ek, hassel, lind och björk är bra. Och gärna öppna, lågvuxna partier.

Att som svampletare rygga tillbaka för exponerade plättar som Gärdet, där man dessutom strider om svampen med hundratals andra, menar Bo Nylén är feltänkt.

– Nej, det är ju där det finns mycket. Även om det alltid är konkurrens finns det så det räcker för alla.

De kan växa till sig på ett par tre dagar, och bortsett från en liten brun larv som gräver gångar i svampen saknar kantarellen fiender i djurriket.

ANNONS

Det är den bleka sommarkantarellen, ljusare och knubbigare än den gyllengula klassikern, man ska ut och speja efter just nu. Om den bleknosade sorten är en egen art tvistar de lärde. Bo Nylén hävdar så, och försäkrar hursomhelst att den smakar lika gott som den gula.

– Det är ingen skillnad i smak, men aromen är avsevärt annorlunda. Den bleka doftar svagt, den gula starkt.

Stämmer det att man ska leta efter kantareller under träd?

– Svamp trivs i anslutning till träd där svampen och trädens rötter möts. Så 4-5 meter utanför tillexempel en ek eller björk är den optimala platsen.

Hur bråttom är det att ge sig ut?

– Det beror på vädret. Men kommer det bara lite skvättar då och då så har vi kantareller ända in i oktober.

Förutom kantareller, hur är svampläget i övrigt?

– Karljohansvamp har inte kommit lika starkt i år. De gillar torka som följs av större regn. Just nu finns en del kremla, som mandelkremla, de kommer så fort det blir lite regn och är mer okänsliga för klimatvariationer. Enstaka skivlingar finns, de kommer säkert också. Nästa vecka ska bli fuktigare och det är utmärkt för resten av svamparna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.