Efter regnet – eldningsförbud upphör

Arkivbild.
Arkivbild.
Risken för att en brand ska uppstå i skog och mark har minskat. Det eldningsförbud som gällt sedan mitten av juli har nu tagits bort.

Den 14:e juli tog länsstyrelsen i Stockholm ett beslut om eldningsförbud i hela Stockholms län. Dagarna innan hade en fem hektar stor skogsbrand brutit ut i Huddinge kommun.

Sedan dess har eldningsförbud rått i hela länet, på grund av det torra vädret. Den andra augusti bröt återigen en skogsbrand ut i södra delen av Stockholms län.Efter en regnig helg väntas nu fortsatt molnigt väder med viss nederbörd under veckan enligt SMHI:s nuvarande prognos. Innan helgen upphävdes eldningsförbudet av länsstyrelsen.

”Bedömningen att häva eldningsförbudet är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster.” skriver länsstyrelsen på sin hemsida.I många kommuner finns det ändå restriktioner för hur man får elda – oavsett om eldningsförbud råder. I Upplands Väsby är det till exempel bara tillåtet att elda trädgårdsavfall på valborgsmässoafton om man har särskilt tillstånd.