Efter skolbråket: ”Det är en supporterkultur”

Efter bråket, nu reagerar elevkårerna.
Efter bråket, nu reagerar elevkårerna.
Elevkårerna på Norra och Östra Real har reagerat starkt på händelsen på Zinkensdamms IP.
– Vi vill att det ska vara ett idrottsevenemang, inte huliganism, säger Xerxes Grönlund, idrottsansvarig i elevkåren på Östra Real.

Enligt Xerxes Grönlund, som sitter i styrelsen för Läroverksfejden, har organisationen ägnat ett år åt förebyggande arbete för att undvika bråk i samband med Läroverksfejden.

”Väldigt beklagligt”

De har bland annat haft möten med rektorer från alla skolor.

– Det är väldigt beklagligt att det blivit såhär. Vi vill att det här ska vara ett idrottsevenemang, inte huliganism. Det här rör sig om ett antal individer som begår brottsliga handlingar och det är inget vi uppmanar till över huvud taget, säger Xerxes Grönlund.

Enligt honom har det inte funnits några stora motsättningar mellan skolorna innan tävlingen.

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är en supporterkultur som lett till det här. Våra elevkårer hyser inget agg mot varandra utan jobbar snarare för att samarbeta.

Rektor var inte informerad

Elevkåren på Östra Real möttes på onsdagen för att prata om det som hänt.

– Vi diskuterade händelsen och hur det kunde ha motverkats. Men så här i efterhand är det svårt att göra något åt saken, säger Xerxes Grönlund.

Informationen har inte nått oss

Madeleine Heiman, rektor på Östra Real

Mitt i har sökt rektorerna på Norra och Östra Real, vars elever ska ha deltagit i bråket. Madeleine Heiman är rektor på Östra Real och hade inte fått information om händelsen på onsdagsförmiddagen.

– Det här är ett elevarrangemang, men eftersom vi vet att våra elever ska gå dit har vi säkerställt att det ska finnas säkerhet på plats. Informationen om den här händelsen har inte nått oss, säger hon.

Elevkåren på Norra Real har meddelat att de står bakom uttalandet från Östra Reals elevkår. Läroverksfejden säger till Mitt i att de fördömer och tar avstånd från händelsen.