25-åring sköts till döds i Dalen

skottlossning dalen
En man sköts till döds och en annan skadades utanför Poppelgården i Dalen.
En man i 25-årsåldern dog och en annan skadades vid en skottlossning i Dalen sent på torsdagskvällen. Den avlidne träffades av ett flera skott i överkroppen.
– Det är fruktansvärt det som hänt. Vi var där och lekte på lekplatsen igår, det kan ju lika gärna hända då, säger en mamma i Dalen.


Strax före klockan 23 på torsdagskvällen sköts två personer utanför Poppelgården i Dalen. Flera personer hörde skottlossningen och larmade polisen.

Den ene mannen, som är i 25-årsåldern, träffades av ett stort antal skott i överkroppen. Han avled av sina skador. Den andre träffades av ett skott.

Den avlidne ska inte vara hemmahörande i Dalen, men den skadade bor i området, enligt uppgift till Mitt i. Både är kända av polisen.

Enligt vittnen till polisen ska flera personer ha lämnat platsen efter skjutningen.

– Det har hållits förhör med en hel del personer på platsen, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

Är det här kopplat till gängkriminalitet och tidigare skjutningar som ägt rum i söderort?

– Det är ingenting vi utesluter i alla fall. Vi har ju haft en hel del skjutningar i regionen och en del konflikter. Men det är alldeles för tidigt att spekulera i motiv.

Poliser är på plats i Dalen som en trygghetsskapande insats. ”Många kommer fram och säger att de tycker att det bra att vi är här” säger Lisa Reventberg och Ida Waldau. Foto: Anna Z Ek

Mycket narkotikahandel i området

På fredagen är det enda synliga spåret som finns kvar av den tragiska händelsen en liten bit av polisens avspärrningsband. Vi talar med ett antal personer, men nästan ingen vill ha med sitt namn.

– Den förra skottlossningen som var i somras hände utanför vår balkong. Det var inte ens sent på kvällen. Då blir man ju orolig, särskilt när man har barn, säger Maria.

Vi träffar en annan mamma med barnvagn utanför Poppelgården.

– Det är fruktansvärt det som hänt. Vi var där och lekte på lekplatsen igår, det kan ju lika gärna hända då. Det går inte att skydda sig.

Hon har själv ringt polisen vid flera tillfällen.

– Det har handlat om langning och stulna fordon. De brukar ju sälja narkotika och röka i allén. Ibland när man går förbi är det som att gå genom moln av marijuanarök.

Jag tror inte att man kommer åt det kriminella gänget med varm choklad och en kram, det har gått för långt. Men det sociala engagemangen behövs också.

Enligt polisen är det stora problem med narkotikahandel i området.

– Det är mycket narkotika i omlopp och narkotikahandel på några specifika platser. Vi gör vad vi kan för att komma åt det, säger Daniel Granström, kommunpolis vid Globenpolisen.

Ett stort samtalsämne i Dalen har varit problem med buskörning med moped på gångbanor.

– Min man var nära att bli påkörd med vårt barn när han gick på gångvägen. Han ringde polisen, men när de kom hit var de ju redan långt borta. Det tar ofta lång tid innan polisen kommer. Jag vet inte vad man ska göra som boende.

Nystartad nattvandring i Dalen

Det finns ett stort lokalt engagemang och det har precis organiserats nattvandring i Dalen. Ett informationsmöte hölls på torsdagskvällen. Nattvandringen kommer att ske på fredagskvällen som planerat. Även representanter från stadsdelsnämnden kommer att delta.

– Det är jättebra att det finns ett engagemang. Men jag tror inte att man kommer åt det kriminella gänget med varm choklad och en kram, det har gått för långt. Där behövs polisens insatser. Men det sociala engagemanget behövs ju också, säger mamman.

Gunilla Lindkvist känner sig trygg i Dalen även om hon ser ungdomsgäng ute på kvällarna. Foto: Anna Z Ek

Gunilla Lindkvist har bott i Dalen i 30 år och känner sig trygg här.

Jag är inte rädd, jag går ute sent på kvällen. Jag försöker att inte tänka på det så mycket och leva som vanligt.

Gunilla Lindkvist.

– Det var lugnt de första fem åren, men sedan har det varit olika gäng i olika omgångar. Men jag är inte rädd, jag går ute sent på kvällen. Jag försöker att inte tänka på det så mycket och leva som vanligt, säger hon.