Efter dödskjutningen i våras då pappan Mikael miste livet riktades strålkastarljuset mot våldet i Skärholmen. Men för socialsekreterarna i Skärholmen var problematiken inte ny.
I ett öppet brev till stadsdelsförvaltningens ledning beskriver de hur våldsvågen har gjort att de under perioder enbart arbetat med att skydda barn och unga från gängens våldsdåd och nyrekryteringar. Medan det förebyggande arbetet inte hinns med. Det handlar om att hjälpa barn som far illa där det finns missbruk i hemmet, där en förälder är psykiskt sjuk, där det finns kriminalitet som inte är akut och där skolan gjort orosanmälan om hög frånvaro.
– Det är frustande att höra att de känner att de inte kan göra ett fullgott arbete, det får vi ta till oss, säger Alexander Ojanne, social- och trygghetsborgarråd i Stockholm.
Vilka konkreta satsningar har ni gjort i Skärholmen?
– Från 2022 till 2024 har vi ökat socialtjänstens budget för barn och ungdom från 116 till 160 miljoner. I den nya budgeten förstärker vi med extrapengar till placeringskostnader från nästan 5,5 miljoner till 11.
Trots det är det uppenbart att pengarna inte räcker. Enligt stadsdelens prognoser kommer enheten individ och familj att gå 22,1 miljoner kronor back, den största orsaken är placeringskostnaderna för kriminella barn på Sis- och HVB-hem.
Om mycket händer i Skärholmen en hel vår, gäller fortfarande budgeten eller finns möjlighet att göra något mer?
– Budgeten gäller, men det kan komma att finnas resurser från socialnämnden som vi kan fördela i slutet av året, det gjorde vi 2023, men vi är inte där än.
Behövs inte det när Skärholmen har de här underskotten?
– Det är fortfarande prognoser och är liknande problem i nästan alla ytterstadsdelar, men vi följer det noga.
Socialsekreterarna lyfter att de ska ha uppmanats att ta hem placerade barn men det är inget som stöds av stadshuset.
– Finns det behov att placera så ska man placera. Ekonomiska skäl ska inte vara ett hinder för att göra placeringar, säger Alexander Ojanne.
Ska stadsdelarna spräcka budget då?
– Budgeten ska hållas så långt det är möjligt, det är klart det kan hända saker som är extraordinära, så ifjol gick vi in med överskottet som fanns från socialnämnden.
Vad vill du säga till skärholmsborna och alla de barn som inte är kriminella men är i behov av hjälp men inte får det?
– Vi ska finnas där för alla som behöver stöd och hjälp. Trygghetsarbetet är ett maratonlopp och vi har gjort stora prioriteringar sedan vi tillträdde, men det kommer att ta tid. Vi har stärkt upp fältarbetet, ökat stödet till placeringskostnader. Och mycket har också fått effekt, antalet öppna drogscener har exempelvis minskat.
Skulle det behövas mer pengar till socialsekreterare i Skärholmen?
– Vi ser att vi behöver göra förstärkningar till socialtjänsten i hela ytterstaden. Det är därför som vi har förstärkt socialtjänstens budget under varje år sedan vi tillträdde.
Skärholmens budget för individ- och familjeomsorgens barn- och ungdom ökar 2025 med 10,9 miljoner kronor. Till det kommer den riktade satsningen på placeringskostnader på 11 miljoner kronor.
Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) vill att staden ska omfördela mer pengar till Skärholmen.
Pressbild/Creative commons
"Underskottet behöver täckas!"
Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson som länge lyft frågan att Skärholmen borde få mer stöd och tycker att för lite görs.
– Socialsekreterarnas brev är ett bevis på hur allvarlig situationen är. De styrande sa i april att nu skulle det bli krafttag för Skärholmen, så de måste ju börja infria sina löften. Men budgeten för 2025 visar inte att det kommer att bli lättare, säger han.
Hur mycket extra resurser skulle Skärholmen behöva?
– Underskottet på 22 miljoner kronor behöver täckas. Det beror på omhändertagna ungdomar. Socialsekreterarna kan ju inte avbryta placeringarna eller ta bort förebyggande arbete för det skulle få motsatt effekt. Staden har mycket högre skatteintäkter i år än vad man trott, så det finns möjligheter att göra omfördelningar inom stadens ekonomi. De borde också återinföra skyddsfonden för oförutsedda utgifter som vi hade, säger han.