Efter sopåtalet: ”Vi ser allvarligt på det”

Två sopåkare åtalas för att pressat en restaurangägare på pengar.
Två sopåkare åtalas för att pressat en restaurangägare på pengar.
Stockholm vatten och avfall säger att de ser allvarligt på att två sopåkare nu åtalas för att ha pressat en restaurangägare på pengar i flera års tid.
Men man begär inte att de två sopåkarna stängs av i väntan på dom.

Det var i förra veckan som Mitt i kunde berätta att två sopåkare åtalas för ocker och tagande av muta. Sopåkarna är misstänkta för att under flera års tid krävt extra betalning av en restaurangägare för att hämta soporna vid restaurangen.

Sopåkarna är anställda av en underleverantör som har avtal om sophämtning med Stockholm vatten och avfall.

– Vi ser allvarligt på det här och det var också ett av skälen till att vi gjorde en polisanmälan, säger Marita Söderqvist som är enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

I den aktuella förundersökning framgår det att Stockholm vatten och avfall misstänker att fler restaurangägare kan vara drabbade.

De fall Marita Söderqvist känner till har handlat om restaurangägare och sopåkare som haft svarta överenskommelser om hämtning av extra säckar. Men något tydlig bild av hur vanligt problem det är har inte Marita Söderqvist.

– Det har hänt tidigare men det är svårt att skaffa fram bevis även om vi gör allt för att komma åt problemet. Det uppdagas ibland vid entreprenörsbyten då man går igenom alla hämtställen.

Sopåkarna kvar på jobbet under utredning

De misstänkta sopåkarna har inte tagits ur tjänst sedan åtalet väcktes och det är inte heller något som Stockholm vatten och avlopp kräver.

– Det pågår en rättsprocess och ingen är dömd förrän dom har fallit, säger Marita Söderqvist.

Är det rimligt att restaurangägaren ska behöva möta samma sopåkare medan utredningen pågår?

– Hade jag varit entreprenör hade de fått en annan trakt men det är en bedömning som entreprenören måste göra.

Vad kommer ni att göra nu för att ta reda på om det här är ett utbrett problem?

– Vi har ett entreprenörsskifte i höst med nya avtal och då ska man gå igenom alla hämtställen och vilka volymer man har. Det är ofta då som det här uppdagas och då tar vi det på största allvar, säger Marita Söderqvist.

Läs mer: Sopåkare krävde restaurang på pengar – åtalas