Efter storbråket: Nova öppnar igen

Nova Ungdomens hus ligger i Tellusområdet.
Nova Ungdomens hus ligger i Tellusområdet.
I morgon onsdag öppnar Nova ungdomens hus igen efter helgens storbråk.
- Vi skulle inte öppna om vi inte kände oss säkra på att det var en trygg mötesplats, säger Henrik Thureson kultur- och fritidschef.

Runt 70 personer var inblandade i slagsmålet inne på Nova – ungdomens hus på fredagskvällen. Bråket resulterade i att gården valde att stänga ner verksamheten hela helgen.

I morgon onsdag slår man upp portarna igen.
– Det tillhör inte det vanliga att man väljer att stänga en verksamhet såhär. Men det var ett 70-tal personer involverade i bråket, det tar vi allvarligt på. Det är viktig att det finns trygga mötesplatser för unga och att Nova är en trygg arbetsplats för personalen, säger Henrik Thureson, tillförordnad chef för Kultur- och fritidsförvaltningen.

Det kommer att finnas extra personal på plats och man kommer att trycka extra på de regler som gäller för besökare på Nova. Kommunen värnar dock fortsatt om Nova som en öppen mötesplats för unga. Det kommer till exempel inte förekomma någon inskrivning av de som kommer till gården.
– Det ligger i vårt uppdrag att skapa öppna mötesplatser och en meningsfull fritid för unga, det är det vi utgår från. Och Nova är just en sådan öppen mötesplåt, säger Henrik Thureson.

Vad skulle du säga till föräldrar som är oroliga att släppa iväg sina barn till Nova i morgon kväll?
– Man får jättegärna kontakta personalen på Nova. Vi skulle inte öppna om vi inte kände oss säkra på att vi har en trygg mötesplats.

Vid fredagens bråk var ett 70-tal personer mer eller mindre involverade. Inventarier, som biljardköer och stolar på Nova förstördes. Inga allvarliga personskador har rapporterats. En person i personalen fick dock en spark i ryggen och uppsökte, enligt kommunens rutiner läkare efter händelsen.

Vilka som slogs med vilka och vem som startade bråket vill Henrik Thureson inte uttala sig om. Enligt uppgifter från tidigare i veckan kommer polisen att inleda en förundersökning om bråket.