För många når sommaren sin kulmen någon gång i juli, men i Järfälla kan den komma senare. Den 7 september går Järfällafestivalen av stapel. Festivalen är ett samarbete mellan kommunen och lokala föreningar. Syftet är att tillgängliggöra föreningslivet för barn och unga i området.

– Det är ett politiskt beslut som finns för att synliggöra allt föreningsliv som vi har i Järfälla. Egentligen handlar det om att barn och unga ska få möjlighet att upptäcka aktiviteter och visa det breda utbudet Järfälla har. Festivalen är också en del i arbetet med att utveckla platsen Jakobsberg och det lokala näringslivet, så det ska vara en folk- och familjefest! Säger Sara von Post, projektledare och enhetschef för konst och evenemang på kommunen.

Sara von Post är projektledare för Järfällafestivalen.

Sara von Post är projektledare för Järfällafestivalen.

Sara von Post

Publikchock

Sara berättar att festivalen låg vilande mellan 2018 och förra året. Då blev uppslutningen nästintill överrumplande, med 25 000 besökare.

– Vi hoppas det blir lika mycket i år. Föreningarna står för en väldigt stor del. Men förra året var det några som ville ha fler ställen att äta på, så nu är alla restauranger mer preppade och vi har fler food-trucks.

Grundtanken är att invånare ska få möjlighet att träffa olika föreningar och prova på diverse aktiviteter, helt kostnadsfritt.

– Jag vet att förra året fick man göra en hörselundersökning, Järfälla motorklubb är med där man får testa en bil, Tennisklubben kommer och så vidare. Det finns hur mycket olika grejer som helst man kan göra, ponnyridning, pyssel, sporter och så vidare.

Under festivalen intar både lokala- och rikskända artister scenen. Bilden är från förra året.

Under festivalen intar både lokala- och rikskända artister scenen. Bilden är från förra året.

Järfälla kommun

Under dagen kan det också bli ett och annat besök från en artist, berättar hon. Dels blir det lokala förmågor, dels några riktiga publikfavoriter.

– Årets stora artister är Medina och Maria Sur och utöver det blir det lokala up-and-coming artister. Där har vi ett antal artister från Huset på höjden.Både dansgrupper, singer-songwriters och någon rappare, säger hon.