ANNONS

Efter taxikaoset: Nu tar nytt bolag över

Under hösten var många bilar försenade och ofta dök de inte upp alls.
Under hösten var många bilar försenade och ofta dök de inte upp alls.
Efter det tidigare strulet med Sverigetaxi och höstens lösning med DRT Solutions låter kommunen bolaget Samtrans ta över.
– De har en lång erfarenhet av skolskjuts och de har varit marknadsledande under en lång tid, säger utbildningschef Patrik Forshage.
ANNONS

Enligt ett klagomål till kommunen ska en funktionsnedsatt pojke i november ha släppts av på fel adress och tvingats gå hem ensam i mörkret med för lite kläder. Och i december larmade personalen på ett äldreboende i Täby att bilarna ständigt varit försenade vilket lett till en stor oro hos brukarna. En annan person har berättat för Mitt i att en chaufför i oktober lämnat av ett barn på fel adress, två gånger.

Nytt bolag på plats

Efter det senaste året och höstens artiklar om den kaosartade situationen med skolskjutsar och färdtjänst lovade kommunen bättring men klagomål fortsatte att ramla in så sent som i december. Men nu kan det bli ändring – avtalet med höstens entreprenör DRT Solutions löper ut den sista februari och då tar Samtrans över.

– Samtrans är ett företag med lång erfarenhet av skolskjuts och de har varit marknadsledande under en lång tid, säger utbildningschef Patrik Forshage.

Han säger att det nya avtalet säkerställer en kvalitet han inte sett i tidigare avtal rörande skolskjuts. Kraven ska säkra förarnas kompetens och bemötande samt chaufförernas krav på att komma tid.

– Med tanke på den historia av förseningar vi har haft i Täby är det nu viktigt att det fungerar.

ANNONS

Får böter vid försening

Man har i avtalet skrivit in att Samtrans ska betala vite om bilen blir mer än tio minuter sen.

– Det är rätt unikt som jag förstår. Jämför man med Stockholms stad så behöver deras entreprenör betala vite när bilen blir 45 minuter sen, och det först vid det tredje tillfället.

Det är inte så att vi väljer bort någonting dåligt utan vi väljer någonting ännu bättre

Med nytt avtal och nytt bolag hoppas man att vårdnadshavare och barn kommer att känna sig trygga i att de kommer till och från skolan i tid.

– Våra förhoppningar är att det blir en så smidig övergång som möjligt men det kommer inte kunna vara 100 procent på plats de första veckorna. Men Samtrans har nu nästan två månader på sig att förbereda sina rutter och fordon, vilket inte var fallet med DRT som fick väldigt knappa marginaler när de tog över i fjol.

Varför väljer man inte att fortsätta med DRT Solutions?

– Det är inte så att vi väljer bort någonting dåligt utan vi väljer någonting ännu bättre. Vi har haft en väldigt bra dialog med DRT under hela hösten och vi har kontinuerligt förbättrat kvalitén.

Patrik Forshage kan inte svara på frågor kring upphandlingen och vad den nya entreprenören kostar utan hänvisar till Leif Eriksson, som är chef för planeringsavdelningen. Mitt i Täby söker honom.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.