Den 7 mars i år vändes hela Sveriges uppmärksamhet till Tyresö när Säkerhetspolisen slog till mot flera bostäder och en källarmoské i kommunen. Sedan dess har mycket lite sagts i ärendet och det finns fortfarande få uppgifter om vad de misstänkta männen ska ha gjort.

Efter insatsen meddelande Säpo att ärendet rör våldsbejakande islamistisk extremism, där de även ser kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det ska även finnas internationella kopplingar som går att knyta till terroristorganisationen IS.

Åtal på gång

Lars Hedvall, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, leder förundersökningen. Nu står det klart när han siktar på att väcka åtal.

– Min förhoppning är att det kan ske i slutet av året, säger han.

Fyra män häktades efter Säpos tillslag den 7 mars. Två av dem misstänkta för både förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott, och de andra två för grovt vapenbrott.

– Det har funnits tillräckligt konkreta omständigheter som förelegat sannolika skäl för brott. Och ett mycket allvarligt sådant, sa Lars Hedvall, då till Mitt i.

I mitten av april häktades ytterligare en man efter ännu ett tillslag i kommunen. Enligt uppgifter till Mitt i finns det kopplingar mellan mannen och källarmoskén i centrala Tyresö. Han misstänkt för deltagande i terroristorganisation och enligt häktningsframställan ska brottsligheten ha pågått sedan september förra året.

En har släppts ur häktet

Lars Hedvall har tidigare sagt att brottet klassas som grovt, men att mannen nekar till brott.

I somras släpptes en av männen som misstänkt för grovt vapenbrott, men enligt Lars Hedvall kvarstår misstankarna. Men Lars Hedvall vill inte svara på varför mannen inte längre är häktad.

– Utredningen fortsätter och vi arbetar vidare med full kraft, säger han.