Efter tre överfall vill han sälja närbutiken

”Jag har arbetat i hela mitt liv. Jag kan inte bara sitta hemma”, säger Majed Hattab om sin framtid. Butiken har han bestämt sig för att sälja.
”Jag har arbetat i hela mitt liv. Jag kan inte bara sitta hemma”, säger Majed Hattab om sin framtid. Butiken har han bestämt sig för att sälja.
I december blev Majed Hattab brutalt knivhuggen i sin livsmedelsbutik i Bro. Nu har gärningsmannen dömts för mordförsök.

Majed Hattab ser inte längre någon framtid som butiksägare.

Tv:n visar arabiska popvideor i Majed Hattabs vardagsrum hemma i Kungsängen. Det är en solig eftermiddag och i vanliga fall skulle han ha varit i sin närbutik i Bro. Men sedan mordförsöket på förmiddagen den 19 december har han inte klarat av att återgå till jobbet.

Det var tredje gången på lika många år som Majed Hattab råkade ut för ett våldsamt överfall i butiken.

– Jag har blivit rädd för människor. Om en person promenerar ­efter mig när jag är ute så skakar jag, säger han.

Vid de andra två tillfällena, i februari 2010 och juli 2011, har gärningsmännen fått med sig pengar. Den här gången var det en 27-årig gärningsman som inte stal någonting. Han kom först in i butiken och samlade på sig några varor. Men vid kassan sa han sig ha glömt pengar och gick för att hämta det.

27-åringen kom strax tillbaka och bad Majed Hattab att gå och hämta en mjölk åt honom. När han kom med mjölken skedde det oväntade överfallet.

– Han attackerade mig plötsligt, utan att säga någonting. Jag tänkte bara på att fly därifrån och rädda mitt liv, säger Majed.

27-åringen högg besinningslöst mot hans kropp. Till slut lyckades Majed ta sig ut genom entrén och springa undan.

Gärningsmannen började gå i väg men blev fasthållen av en 30-årig man som råkade passera just då. En stund senare kom polisen.

Majed Hattab fick en lunga punkterad och andra hugg i bröstet, magen och ryggen. Attunda tingsrätt bedömer att han lika gärna kunde ha dött.

27-åringen hävdade vid rättegången att han vid tillfället varit psykiskt sjuk och inte kunnat kontrollera sina handlingar. I polisförhör sade han att han hade tänkt begå ett rån, och att en panikattack fick honom att dra kniv.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning är mannen psykiskt störd. Men rätten ansåg ändå att han var så pass frisk att han kunnat kontrollera sina handlingar. Att domen blev sex års fängelse för mordförsök, tycker Majed Hattab känns rimligt.

– Det behövs hårda straff för att stoppa brottslingar. Utan straff blir det kaos, säger han.

I sitt födelseland Irak arbetade han i 25 år som byggnadsingenjör, vilket han är utbildad till.

År 2000, då diktatorn Saddam Hussein härskade där, flydde Majed med sin fru och fyra barn till Sverige. Under den första tiden i Sverige slet han med att lära sig språket och hoppades kunna få ett jobb inom sitt yrkesområde.

– Det kändes hopplöst att få ett arbete. Jag såg som enda alternativ att öppna en butik.

Efter 13 år i Sverige är han kritisk till landets integrationspolitik.

– Det finns många invandrare som har långa utbildningar från sina hemländer men tvingas arbeta som jag. Tror du jag är glad över att sälja godisklubbor till små barn?

Sedan mordförsöket hjälper hans anhöriga till med att stå i butiken. Tanken är att den ska säljas.

– Jag vill inte ha kvar butiken, säger Majed Hattab som samtidigt inte vet vad han annars ska göra.

Nu går han i stödsamtal hos en psykiater, och vill på sikt arbeta och bidra i samhället. Men utsikterna att få ett jobb bedömer han som små.

– Vem vill anställa en 61-åring? Inte ens de unga får ju arbeten.

Som butiksägare har han känt sig otrygg, men vill inte lägga någon skuld på polisen.

– Polisen gjorde sitt jobb och hittade gärningsmannen. Det kan ju inte stå poliser i varje kvarter.

Domen kommer att överklagas meddelar 27-åringens försvars­advokat Johan Kallus.

– Han har dömts alldeles för strängt. Han medger själva gärningen men förnekar att det skulle röra sig om ett mordförsök, säger han.

27-åringen som högg Majed Hattab med en kniv dömdes till sex års fängelse för mordförsök.Foto: polisen