ANNONS

Efter utsläppet: Drevviken är oljefri

Oljeutsläpp Drevviken Tyresö
Så här såg det ut vid viken den 13 september.
Det tog två och en halv vecka för Drevviken att bli oljefri efter utsläppet. Det kan finnas ytterst små mängder olja kvar, men den oljan bedöms naturen i sådant fall kunna bryta ner.
ANNONS

Det var måndagen den 9 september som ett oljeutsläpp upptäcktes i Drevviken närmast Vendelsövägen/Gudöbroleden i Tyresö.

Uppskattningsvis 200 liter olja läckte ut i viken. Oljan – troligtvis gammal motorolja – kom via en dagvattenledning, enligt kommunen.

Fritt fram för hundar

I mitten av förra veckan avslutades oljesaneringen av viken och länsarna som användes för att fånga upp oljan togs upp. Det är numera fritt fram att rasta hundar i området och låta dem bada i viken, vilket Tyresö kommun tidigare avrått ifrån.

En läns ligger fortfarande kvar som extra säkerhet. Det är den närmast dagvattenledningen där oljan kom ut.

Teorin: Gammal motorolja dumpades i Drevviken

Ytterst små mängder olja kan eventuellt finnas kvar i viken. Den oljan bedöms att ”naturen ta hand om genom naturlig nedbrytning”, skriver Yla Rahtsman vid tillsynsmyndigheten Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund i ett mejl.

Hur påverkar oljeutsläppet miljön?

– Man vet att oljeföroreningar är giftiga både för fiskar och mindre organismer. Vid stora utsläpp kan man se fiskdöd och oljeskadade fåglar men i det här fallet när det inte är sådana jättemängder blir det inte den effekten, har hon tidigare sagt till Mitt i Tyresö.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.