ANNONS

Efter våldtäkterna – kommunen ser över ”allt”

Carina Erlandsson kommenterar fallet med våldtäktsdömnde vårdaren på ett LSS-boende i Danderyd.
Carina Erlandsson kommenterar fallet med våldtäkterna på ett LSS-boende i Danderyd.
Efter domen mot den 58-årige vårdaren som våldtagit och ofredat två kvinnor på ett LSS-boende i kommunen, ser socialnämnden över alla rutiner och avtal vid upphandling av vård.
Det säger nu Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden.
– Vi måste gå igenom allt.
ANNONS

I november dömdes en 58-årig vårdare på ett LSS-boende i Danderyd för två våldtäkter och ett sexuellt ofredande mot kvinnor på boendet. Eftersom vårdplatserna upphandlats med två olika privata vårdbolag har inget registerutdrag begärts från mannen. Lagen kräver inte heller det, men rutinen finns på kommunens egna LSS-boenden.

Nu kommenterar Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden, fallet, och berättar att hon kallat till extra möten.

– Det ska absolut inte kunna hända. Det är ett fruktansvärt brott och det får inte hända när man är i omsorg och någon annan ansvarar för ens hälsa. Just nu ligger mitt fokus på att det inte upprepas, säger hon.

Vi måste gå igenom alla rutiner och avtal som vi har med entreprenörer

Carina Erlandsson (M), socialnämnden

Enligt Carina Erlandsson kan bli aktuellt med ändrad policy kring hur kommunen upphandlar vård.

– Vi måste ju gå igenom allt som jag ser det, för att försäkra oss om att det inte kan hända. Vi kan inte lämna någonting orört där, utan vi måste gå igenom alla rutiner och avtal som vi har med entreprenörer.

ANNONS

Fick vetskap om våldtäkterna efter Mitt i:s avslöjande

Mitt i har avslöjat att både vårdbolaget och kommunen sedan i mars 2018 kände till att vårdaren tidigare var dömd för våldtäkt mot barn. Då fick vårdbolaget ett anonymt tips som de förde vidare till flera personer på socialkontoret. Kommunens socialdirektör Britt-Marie Ekström bekräftade uppgifterna och sa att vårdbolaget har hela ansvaret för boendet.

När fick du vetskap om att en vårdare i kommunen var tidigare var dömd för våldtäkt mot barn?

– Det kan inte jag svara på. Det har varit lite turer som du förstår. Socialdirektören har naturligtvis sett till att hålla mig löpande informerad. Jag kan inte på rak arm säga vilket datum jag fick information.

Men var det nyheter för dig när Mitt i skrev om det, eller har du känt till att det fanns en tidigare dom mot en anställd och att det föranlett en utredning? 

– Nej, det visste jag inte.

Statlig utredning om registerutdrag

I ett mejl skriver Natalie Sial, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), till Mitt i att hon inte kan uttala sig i enskilda fall.

 Men det är givetvis självklart att man ska kunna känna sig trygg när samhället ansvarar för människors välmående, i synnerhet när det gäller människor som är särskilt utsatta.

Regeringen har tillsatt en utredning som ser över reglerna om registerkontroll för verksamheter inom vård och omsorg som utför insatser åt äldre och personer med funktionsnedsättning. Utredningen väntas vara klar den 30 april 2019.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.