ANNONS

M håller i taktpinnen – men L vill inte alltid gå i ledet

Ett år efter valet analys av hur Täbyalliansen har klarat av sina vallöften Anna Alexandersson Täby
Ett år efter valet analys av hur Täbyalliansen har klarat av sina vallöften Anna Alexandersson Täby
Täbyalliansen fortsätter att dominera politiken – och har hög fart framåt. Mjukare Liberalerna tappade stort i valet. SD och KD dubblade sitt stöd. Ett mer konservativt Täby i år, alltså.
ANNONS

Analys: Hur har det då sett ut under året?

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, håller i taktpinnen i alliansen. Han talar gärna om lag och ordning och nit och flit, så gammelmoderaterna känner igen sig i partiet.

Kravallians är de dock allihopa, särskilt på integrationsområdet. Fast Liberalerna smyger lite mjukare åt vänster i vissa frågor. ”Våga tänka kommunalt bostadsföretag”, utropade  L nyligen och tyckte det byggs för dyrt. Hört detta hos S och MP, någon?

ANNONS

Moderaterna och KD är den tuffa duon. Sverigedemokraterna (och oppositionen) har påtalat att tiggeriförbud, som dessa två lobbar för, är en modifierad SD-motion. C och L är emot tiggeriförbud.

Gröna är Täbyalliansen däremot allihopa – åtminstone sett till den ambitiösa raden med vallöften inom miljö- och klimatområdet. KD:s vallöfte om kärnkraftsel fick dock inte plats i den gröna allianskappan.

Moderaternas vallöftet att Täby kommuns verksamhet ska vara klimatneutral år 2045 kräver hög genomförandetakt. Vi med klimatångest får väl hoppas att kommande generationer av Täbybor får möjlighet att tacka.

S-oppositionen ger hittills godkänt på ett av fem granskade områden. Integrationsprojektet ”Välkommen framtid ” till och med hyllas.

Och helt nattsvart verkar det inte vara för sossarna att få igenom sin skolpolitik.

– De brukar anamma våra idéer efter något år. Det är lite intressant. Man får vara pragmatisk, konstaterar oppositionsråd Agneta Lundahl Dahlström (S).

Fakta

Ett år efter valet: Oppositionens hiss eller diss

Här är S-oppositionens betyg på Täbyalliansen inom de fem politikområden som Mitt i har granskat i artikelserien Ett år efter valet:

Integrationsfrågan – Godkänt!

Skolfrågan – Nja…

Klimatfrågan – Underkänt!

Trygghetsfrågan – Nej!

Bostadsfrågan – Nej!