Efter varningsbreven – polisen manar till lugn

Enligt polisen behöver varken föräldrar eller elever vara rädda efter det som har hänt.
Enligt polisen behöver varken föräldrar eller elever vara rädda efter det som har hänt.
Polisen tar förföljelserna vid Sturebyskolkan och Sjöängsskolan på allvar men delar inte skolornas oro.
– Ingen behöver gå runt och vara rädd, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

I slutet av januari försökte en man dra in en 12-årig flicka i en bil utanför Sturebyskolan. För en vecka sedan hände samma sak men då utanför Sjöängsskolan i Älvsjö. Ingen av gångerna lyckades gärningsmännen med sitt dåd men händelserna har fått skolorna att regera. I brevet som Söderortsskolorna skickat hem till föräldrar står det bland annat att personal på skolorna har fått information om händelserna och ska vara extra vaksamma. Eleverna uppmanas att hålla sig nära vuxna på skolan under raster.

– Att skicka ut skriftlig information är alltid svårt eftersom att den kan uppfattas på så många olika sätt av mottagaren. I det här fallet kan det skapas en form av panikkänsla som från vår sida inte riktigt är befogad, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Ingen koppling

I nuläget finns inga misstänkta och enligt polisens finns inga uppgifter som styrker att de två händelserna ska ha med varandra att göra. Vittnesuppgifterna, som bara kommer från de utsatta eleverna, skiljer sig åt och visar att signalementen på gärningsmännen olika. Mats Eriksson förklarar att händelser som dessa är återkommande över tid och har en tendens att komma i vågor.

– Vi ser också att ju mer uppmärksamhet händelser som de här får, desto fler fall dyker upp. Kommunikationen vid sådana här tillfällen är en balansgång, säger Mats Eriksson.

”Ingen behöver vara rädd”

På Sjöängsskolan fanns en oro kring att informationen som skickades ut skulle tolkas på fel sätt. Därför valde man att rådgöra med polisen hur man skulle gå till väga.

– Ett alternativ hade varit att kalla till ett möte med föräldrarna för att slippa rykten och oklarheter. Ingen behöver gå runt och vara rädd. Känner man att man ändå är orolig är mitt tips att följa sina barn till skolan, säger Mats Eriksson.