ANNONS

Efter vattenläckan: Mass-SMS kan bli aktuellt

Svårt att nå ut med information till hela ön på en gång. Nu funderarstaden på mass-SMS.
Svårt att nå ut med information till hela ön på en gång. Nu funderarstaden på mass-SMS.
Efter vattenläckan kommer kritik mot hur staden hanterat informationen om kokningsrekommendationerna.
– Det finns alltid lärdomar att dra, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), kommunstyrelsens ordförande.
Bland annat diskuteras en frivillig SMS-lista.
ANNONS

Lidingöbon Jonas Dahllöf var en av dem som inte nåddes av information om att kranvattnet skulle kokas.

 Tänk om vattnet verkligen hade varit farligt att dricka. Hur hade det gått då? Hur stor andel av invånarna var det som faktiskt nåddes av informationen? Kommunen måste se över sin kriskommunikation, säger han. 

På Lidingö stad är man medveten om kritiken. 

– Vi ska utvärdera. I det arbetet är det viktigt för oss att få Lidingöbors återkoppling på vår kommunikation. Det finns alltid lärdomar att dra, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman, kommunstyrelsens ordförande.

Hennes bild är ändå  att staden gick ut brett och inte bara digitalt. Bland annat genom fysiska plakat på tågstationer och större matbutiker som Willys i Högsätra och Ica Kvantum i Larsberg, restauranger och vårdcentraler.

Information om kokningsrekommendationen gick även ut som ett myndighetsmeddelande via radio och TV.

Ändå uppelever många Lidingöbor att informationen var knapphändig och att all information fanns digitalt.

– Min fru läste det i en facebookgrupp jag inte ens visste fanns. Man kan inte bara förutsätta att folk går in på Facebook eller kommunens hemsida man måste ha en mer proaktiv kommunikation i kritiska lägen, säger Jonas Dahllöf.

Hade vattnet verkligen varit farligt att dricka hade dock informationen sett ut på ett annat sätt, försäkrar stadens kommunikationsavdelning.  Till exempel hade SOS kunnat skicka SMS till alla telefoner som befann sig i området, enligt VMA.

ANNONS

Men ett sådant beslut ligger inte på kommunen. SOS-Alarm har möjlighet att skicka ut mass-SMS som VMA. Det görs bedömningar vid varje enskilt tillfälle om ett mass -SMS behövs, men då krävs att det verkligen är fara för liv och hälsa.

– Hade det funnits indikationer på att vattnet innehöll skadliga bakterier hade saken kommit i ett annat läge, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman.

Lidingö stad har dock diskuterat att upprätta en frivillig SMS-lista där kommunen kan nå ut med viktig information till medborgarna. 

– Men det är inte helt enkelt och kräver en del avvägningar, säger, Anna Rheyneuclaudes Kihlman, kommunstyrelsens ordförande.

Hon lyfter fram att det måste det finnas riktlinjer för när man ska skicka meddelanden. Det finns också risker med att lämna sitt mobilnummer som rör offentliga handlingar, det kan utnyttjas av ”oseriösa aktörer” för olika syften, säger hon.

Fakta

Mass-SMS får skickas sedan i somras

I juli förra året kom en lag som gör att SOS Alarm får skicka VMA via sms till mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område. Tidigare kunde man bara skicka ut mass-SMS till telefoner registrerade i ett visst område.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Meddelandena når ut via:

  • Via radio och TV.
  • krisinformation.se, webb, app och i sociala medier
  •  notis i Sveriges Radios app SR Play
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
ANNONS