Efter vattenlarmet: Nu vill kommunen skicka nöd-sms till Värmdöborna

Flera Värmdöbor missade uppmaningen om att koka sitt dricksvatten efter larmet om de koliforma bakterierna. Nu vill kommunen köpa en SMS-tjänst så att alla med en mobiltelefon ska kunna få ta del av viktig samhällsinformation.

De koliforma bakterierna som hittades vid en provtagning av vattnet för två veckor sedan gjorde att alla Nacka – och Värmdöbor norr om väg 222 med kommunalt vatten uppmanades att koka sitt dricksvatten. Informationen om vattenföroreningen gick ut på kommunens egen hemsida och via media.

Men trots uppdateringar finns exempel på flera som inte nåtts av uppmaningen.

– Jag har hört om exempel om hemtjänstpersonal som inte hade hört om detta, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

Kommunen har även fått ta emot kritik från Värmdöborna.

”Jag måste gå in på Nackas hemsida för att uppdatera mig. Urdåligt!” skriver en Värmdöbo till kommunen. ”Om inte vi hade haft goda grannar hade vi förmodligen inte fått reda på detta” skriver en annan.

Nu vill Värmdö kommun ansluta sig till en SMS-tjänst som gör att alla med en mobiltelefon kan få ta del av viktig samhällsinformation. Systemet finns redan i Nacka, där boende fortfarande har problem med vattnet.

– Jag har gett kommundirektören i uppgift att se över om vi också kan införa en SMS-tjänst även i Värmdö, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

För att få tillgång till tjänsten köper kommunen register för olika områden och kan sedan välja vilka som behöver nås av informationen.