ANNONS

Nytt beslut: Efterfrågad extern granskning genomförs i Danderyd

Hanna Bocander (M) Danderyd
Hanna Bocander är kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.
En extern granskning av Danderyds ekonomi kommer att genomföras. Det meddelade kommunen under fredagen.
ANNONS

Att Danderyds kommun har gått back ekonomiskt vet nog alla vid det här laget. De senaste fem åren har kommunens utgifter överstigit skatteintäkterna. Det har kompenserats med att sälja mark och fastigheter.

Trots detta har stod Danderyd med underskott på 80 miljoner 2018. I nuläget arbetar kommunen för fullt med att få en budget i balans.

Under 2018 höjdes många röster för att göra en extern granskning av kommunens ekonomi. En av dessa var Tofte Mårlind som skrev flera öppna brev till kommunstyrelsen att öppna upp för en extern granskning. Tofte drog även paralleller till att flera beslut inom kommunen handlade om jävsituationer.

Extern granskning

Nu har kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander, tillsammans med kommundirektören Åsa Heribertson beslutat att ta hjälp av en extern granskning av Danderyds ekonomiprocesser och underliggande ekonomi.

Det meddelande kommunstyrelsen i ett pressmeddelande under fredagseftermiddagen.

– Syftet med granskningen är att klarlägga hur fel har kunnat uppstå och om det finns ytterligare brister samt hur Danderyds kommun ska agera för att en liknande situation inte ska uppstå igen säger Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande.

Den externa granskningen är en i raden av flera åtgärder som görs för att få rätsida på kommunens ekonomi.

ANNONS

– En extern granskning av kommunens ekonomiprocesser behöver genomföras så att vi får ett tydligt underlag att utgå ifrån i de förändringar av ekonomiprocesser och arbetssätt som behöver genomföras, säger kommundirektör Åsa Heribertson.

Tidigare då frågan om extern granskning var uppe förlitade sig kommunstyrelsen på de revisorer som var knutna till kommunen. Nu gör den nya kommunstyrelsen en helomvändning och går till botten med det ekonomiska krisläget.