Min lokala hjälte

Efterlängtad ridslinga i Jordbro har öppnats

Haninges längsta anlagda ridslinga är äntligen invigd.

Projektet har fått en miljon kronor i EU-bidrag. Det är ett av de största EU-landsbygdsbidragen i länet de senaste fyra åren.

Ridvägen skulle ha öppnats redan i höstas, men fjolårssommarens tunga regnande tillsammans med flera hårda vintrar har gjort att projektet försenats.

Det handlar om en 4,5 kilometer lång ridled mellan Kalvsvik och Jordbro och ridvägen innebär att ryttarna nu slipper trängas med biltrafiken. Även många markägare, som ofta fått se ryttarna rida ut på gärden eller i skogsområden, väntas dra en lättnadens suck.

– Det här kommer inte bara ryttarna till lags, utan även alla i Jordbrotrakten som vill ta en promenad själva eller med hunden. Folk i närheten har också visat intresse för att åka häst och vagn på leden och det finns ju några stall som har körhästar, men det blir nog betydligt vanligare med ryttare och promenerande, säger Stig-Arne Skärbäck, ordförande i den ekonomiska föreningen som ligger bakom projektet.

Företagarna i föreningen har alla koppling till hästnäringen

– Vi har lagt ner ungefär 500 timmar i ideellt arbete, säger Stig-Arne Skärbäck.

Kommunstyrelsens ordförande Martina Mossberg (M) och Alexandra Anstrell (M), ansvarig för besöksnäringsfrågor i Haninge, var med och invigde ridvägen i torsdags kväll.

– Det är fantastiskt och otroligt bra att vi tillsammans med andra parter och markägare fått till ridslingan. Det är framförallt otroligt viktigt för hästsporten, men även fantastiskt ur besöksnäringsperspektiv. Men det här är bara första steget, det kommer att byggas fler etapper, säger Martina Mossberg.

Även Stig-Arne Skärbäck blickar framåt.

– Landet runt finns längre slingor där näringsidkare hyr ut hästar och där det finns möjligheter till övernattning. Det blir som en annan sorts turism och det är den arbetsmodellen vi försöker jobba efter. På sikt vill vi ha ett nätverk med ridslingor förbundna med ridvägar i Haninge.

Drygt 100 Haningeföretag har i dag koppling till hästverksamheten, vilket gör den till ett av kommunens största näringsområden.

– Kommunen lanserade för några år sedan officiell statistik på att hästnäringen var det största enskilda näringsområdet i Haninge. Sett till mängden företagare som kommer i kontakt med hästar så stämmer det nog. Ridvägar känns väldigt viktiga, säger Stig-Arne Skärbäck.

Fakta

EU har betalat nära en miljon kronor

Ridslingan har till största delen finansierats genom 975 000 kronor i landsbygdsbidrag från EU. Enligt den ekonomiska föreningen är EU-bidraget ett av de största som något skärgårdsprojekt fått i hela länet under de senaste fyra åren.

Ridslingan går på kommunens mark. Kommunen har också varit med och delfinansierat projektet.

Källa: Ekonomiska föreningen Haninge rid- och körled