ANNONS

Efterlängtat besked: Äntligen är Solursparken klar

Upprustningen av Solursparken i Vällingby snart klar.
I dagarna öppnar Solursparken igen för allmänheten efter närmare två års upprustning.
Grusgropar, grävmaskiner, stängsel. Så har Solursparken sett ut i två år.
Men nu kommer äntligen beskedet Vällingbyborna väntat på: upprustningen av parken är klar. Redan nästa helg kommer den vara öppen under Parkernas dag.
ANNONS

Arbetena i Solursparken vid Vällingby centrum har pågått sedan 2017 och parken har helt eller delvis varit avspärrad under den tiden. Många har undrat varför arbetena tagit sådan tid.

Men nu återstår bara en slutbesiktning – som sker under fredagen – sedan kan stängslen tas bort, arbetsmaskinerna köras iväg och parken öppnas för allmänheten.

”Ett riktigt lyft”

– Det blir ett riktigt lyft för parken. Nu hoppas vi att fler människor i alla åldrar vill besöka den, säger Ragnar Ählström, parkingenjör i Hässelby-Vällingby.

Till nyheterna i den upprustade parken hör nya gångvägar längs häckens insida runt hela parken, ett par nya ”smitvägar” genom häcken, ett stort antal nya soffor, en helt ny lekpark och nya växtbäddar för parkens träd.

Ny belysning har kommit på plats, och el har dragits till en yta i parken där man kan placera exempelvis en kafévagn eller foodtruck.

Utdraget arbete

Fredrik Odenman, som bor i Hässelby men har sitt jobb i Vällingby, har gått förbi parken dagligen under de senaste åren och förundrats över att den aldrig tyckts bli klar.

– Jag brukar skoja med min sambo och säga att det pågår två stora byggprojekt i västerort: Förbifart Stockholm och ombyggnaden av Solursparken. Man undrar ju hur upprustningen av en liten park kan bli så omfattande och ta sådan tid.

Fredrik Odenman vid Solursparken.

Fredrik Odenman kan inte förstå att det tagit två år att rusta upp parken. ”Det känns som om det borde ha gått på ett par månader.”

Förseningar

Enligt Ragnar Ählström var det meningen att parken skulle ha varit klar till midsommar, men oförutsedda problem gjorde att arbetena försenades och drog ut över sommaren.

ANNONS

På Parkernas dag nästa helg, lördag den 31 augusti, kommer olika arrangemang att äga rum i Solursparken. Bland annat kommer det att erbjudas ponnyridning för de små.