ANNONS

Efterlyses: rum att hyra åt nyanlända

Värmdö kommun hoppas att fler vill öppna sina hem.
Värmdö kommun hoppas att fler vill öppna sina hem.
Har du ett rum över eller ett Attefallshus som står öde på tomten? Nu hoppas kommunen att Värmdöborna vill öppna sina hem åt nyanlända.
ANNONS

Under 2017 ska Värmdö kommun fixa bostad åt 216 nyanlända enligt den nya bosättningslagen. Det börjar bli brådis.

Kommunen vänder sig nu direkt till privatpersoner i Värmdö som har lediga rum i lägenheter eller hus, eller hela bostäder som exempelvis Attefallshus eller fritidshus, att hyra ut åt nyanlända. I dagsläget hyr tre-fyra privatpersoner ut, men fler bostäder behövs.

– Vi är i så stort behov nu så vi går ut hårdare med en ny kampanj. Det vi behöver främst är bostäder med långa uthyrningstider på årsbasis, säger Sandra von Euler Letsch, enhetchef på arbetsmarknad- och integrationsenheten.

Bostäderna hyrs av kommunen, som i sin tur hyr ut till nyanlända. Via kommunens hemsida kan man fylla i sin intresseanmälan där man anger man bland annat uthyrningsyta, var bostaden ligger och beräknad hyreskostnad.

– Vi konkurrerar ju med den privata marknaden, på Blocket är det inga problem att få 12 000 kronor i månaden för 40 kvadrat. Men vi försöker hålla oss till skäliga hyror som ska motsvara det de nyanlända själva betalar. Även om inkomsten blir lägre är det en stabil inkomst eftersom det är kommunen som hyr och borgar för hyrorna, säger Sandra von Euler Letsch.

Flera kommuner använder metoden för att fixa boenden åt nyanlända. I Nacka hyrs ett 20-tal bostäder ut via privatpersoner. Sandra von Euler Letsch tror och hoppas på fler i Värmdö.

– Vi märkte av en ökning när Nacka gick ut och efterfrågade bostäder, då började folk ringa oss. Vi är jättetacksamma för att folk är villiga att hjälpa till.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.