Efterlyses: Rum att hyra ut till nyanlända

välkommen
Rum uthyres.
Har du ett rum som står tomt i lägenheten eller huset? Då kanske en nyanländ kan få hyra. Staden hoppas nu att sundbybergarna öppnar sina hem.

Sundbyberg har redan idag brist på bostäder för nyanlända, nästa år väntas mottagandet öka och därmed även bostadsbehovet.

Därför riktar staden sig nu till privatpersoner i Sundbyberg som har lediga rum i lägenheter eller hus, eller hela bostäder, att hyra ut åt nyanlända med uppehållstillstånd.

– Vi behöver alla hjälpas åt för att lösa situationen, då tror vi att det här kan vara en bra lösning för att bidra till integration. På det här sättet kan man komma hem till någon och få direktkontakt, säger kommunalrådet Josefin Malmqvist (M).

Via stadens hemsida kan man fylla i sin intresseanmälan och ange hur många rum man vill hyra ut, kvadratmeter, tänkt hyreskostnad och avstånd till Sundbybergs centrum och kollektivtrafik.

Hur många bostäder som behövs är oklart.

– Det är svårt att säga. Tidigare har vi tagit emot familjer, nu kommer många ensamstående och då behövs flera lägenheter. Det är svårt att planera, vi behöver ta höjd för både familjer och ensamstående, säger Josefin Malmqvist.

Hyran ska vara ”skälig”, det vill säga marknadsmässig. Staden kommer att kolla så att kontrakt och bostäder uppfyller vissa kriterier.

– Exakt hur det ska utformas får vi återkomma till. Men vi väljer ut bostäderna, om någon begär för hög hyra tillexempel hittar vi andra lösningar, säger Josefin Malmqvist.

Hon tror att många sundbybergsbor är redo att öppna sina hem.

– Jag tror och hoppas det. Sundbybergarna var väldigt generösa när evakueringsboendet öppnade i vintras, vi har sett ett stort engagemang och öppna hjärtan här.

Ett antal andra kommuner har gjort samma sak. I Nacka bor ett trettiotal nyanlända hemma hos privatpersoner.