Efterlyses: foton av Västertorps simhall

Västertorps simhall har inte förevigats så mycket med kamera. Nu söker staden bilder.
Västertorps simhall har inte förevigats så mycket med kamera. Nu söker staden bilder.
Har du gamla bilder av Västertorps simhall i byrålådan?
Nu efterlyser staden fotografier som beskriver simhallens snart 50-åriga historia.
Bakgrunden är att anläggningen står inför rivning eller ombyggnad.

– Vi söker alla typer av bilder. Det kan vara foton som fångar upp hur det såg ut i entrén i gamla receptionen, eller hur det såg ut på badavdelningen när folk hämtade ut nycklar till skåpen, säger Thomas Lindell-Taylor, chef på Västertorps sim- och idrottshall.

Västertorps sim – och idrottshall står som bekant inför en ödesfråga: Ska den slitna byggnaden renoveras – eller ska den rivas till förmån för en toppmodern hall? Det är inte klart ännu. Men hur det än blir kommer byggnaden att förändras, och då vill man dokumentera hur det sett ut förr. Därför håller man nu på med att bygga upp en fotobank i samarbete med Stadsmuseet. Simhallen började byggas 1968, och invigdes 1971.

– Det vore bland annat väldigt roligt att få bilder på plåtfigurerna i konstverket ”Glada badare” av Leif Ericson, där bitar har fallit bort genom åren, säger Thomas Lindell-Taylor.

Även fasadbilder och bilder av anläggningen under byggskedet är av stort intresse, enligt simhallschefen.

Det behöver heller inte bara vara gamla bilder, även nya mottages tacksamt.

– Vi är även glada över bilder som visar hur det såg ut på platsen innan simhallen byggdes, säger han.

Men finns det så många bilder inifrån en simhall – det är ju inte så lätt att plåta där?

– Nej, jag är medveten om det. Det är ett slags moment 22 eftersom det råder fotoförbud i simhallen. Men vi kanske får ha en  ”fotoamnestidag”, där man får lämna in sina foton utan att få frågor, skojar Thomas Lindell-Taylor.

Vill du lämna in dina bilder så kan du göra det i simhallens reception eller fota av dem och mejla till thomas.lindell-taylor@stockholm.se