På Lilla Essingen bor runt 5 000 personer, men det finns bara ett skyddsrum – som rymmer cirka 120 personer.

Essingeöarnas hembygdsförening vill se att det planeras för betydligt fler.

– Det finns ju skyddsrum på andra sidan men det bor en del människor i Fredhäll och Marieberg också, säger Claes-Göran Borg, ordförande i hembygdsföreningen.

Skyddsrum i Sollentuna.

Skyddsrum i Sollentuna.

Stefan Källstigen

Föreningen har kontaktat stadsdelsnämnden och stadsbyggnadskontoret och påpekat att det ska byggas 600 nya bostäder i Primusområdet.

De menar att staden därmed har chansen att planera för skyddsrum genom att skriva in det i detaljplaner och bygglov.

– Regeringen måste tillsätta pengar, men vi vill att staden i sina bygglov tar hänsyn till att det här kommer att behövas. Vi måste ha framförhållning, säger Annika Wretsén som råkar bo i det enda huset på Lilla Essingen som faktiskt har skyddsrum.

Föreningen pekar dessutom på att det kan rivas flera byggnader på Stora Essingens norra delar. Bland annat Lärarnas hus som har skyddsrum.

Källare eller tunnelbana

Det vore bättre att behålla befintliga skyddsrum, anser föreningen, men om det rivs vid Badstrandsvägen bör nya hus inrymma skyddsrum som ersätter det förlorade.

– Vi vill börja väcka opinion. Även om det inte finns statliga direktiv eller pengar måste staden planera för att det här behövs, säger Claes-Göran Borg.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill inte svara specifikt för Essingens situation.

Flera områden saknar rum

Anna Wennerström, pressansvarig vid MSB, skriver i mejl att frågan måste sättas i ett större perspektiv och att det finns flera områden i Sverige som saknar skyddsrum.

Befolkningsskyddet består bland annat av skyddsrum, men också varningsmöjligheter, utrymning och inkvartering.

”Om det inte finns skyddsrum där du befinner dig, ska du söka skydd i ett annat skyddande utrymme, exempelvis källare, tunnel, tunnelbana eller motsvarande. Ibland är bästa skyddet att ta sig till ett skyddande utrymme och ibland är bästa skyddet att utrymma ett område”.

Det har inte byggts några nya skyddsrum sedan 2002 och enligt MSB beror placeringen av nuvarande skyddsrum på tidigare bedömningar kring risker och hotbilder.

Dagens hotbild

”Hur behovet av skyddsrum ser ut utifrån dagens hotbild, om det ska byggas fler skyddsrum eller om nuvarande skyddsrum ska kompletteras med andra former av skydd ska utredas. MSB anser att befintliga skyddsrum ska bevaras i så stor utsträckning som möjligt, men ytterst är det riksdag och regering som beslutar om den framtida inriktningen”.