ANNONS

Eftertraktat att bo i Botkyrka

Tony Lu visar en bostadsrätt i Kyrkbyn, norra Botkyrka. Han tror inte på något ras för bostadspriserna i Botkyrka. ”Skulle det gå ner mycket i Stockholm kanske det planar ut och står still här i stället.”
Tony Lu visar en bostadsrätt i Kyrkbyn, norra Botkyrka. Han tror inte på något ras för bostadspriserna i Botkyrka. ”Skulle det gå ner mycket i Stockholm kanske det planar ut och står still här i stället.”
Bostadsmarknaden i Botkyrka och Salem är bland de hetaste i länet.

I Botkyrka har bostadsrättspriserna stigit med 25 procent på ett år.
ANNONS

Villor och bostadsrätter i Botkyrka och Salem har blivit betydligt dyrare det senaste året. Mest har priserna på bostadsrätter gått upp – 15 procent i Salem och 25 procent i Botkyrka.

– Generellt handlar uppgången om att attraktionskraften Stockholms ytterområden ökat. Tidigare drömde kanske folk om en bostadsrätt vid Stureplan. Men nu har innerstan ett kvadratmeterpris på 60 000 kronor. Det kräver en hög kontantinsats för att du ska kunna göra en affär, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset.

Lokaltidningen Mitt i besöker en visning av en bostadsrätt i Kyrkbyn i norra Botkyrka.

– Det var stort intresse. Tolv olika familjer har tittat, säger mäklaren Tony Lu från Officium fastighetsbyrå efter visningen.

Accepterat pris för det 51 kvadratmeter stora loftshuset från 2004 är 1,15 miljoner kronor. Tony Lu gör ett snabbt överslag och räknar med att priserna för bostadsrätter ökat med 15–20 procent i norra Botkyrka.

– Det har funnits betydligt fler köpare den här hösten än förra. Många flyttar till Stockholm. Samtidigt byggs det inte mycket.

Bankernas höjning av tröskeln för kontantinsatsen har också bidragit till att fler efterfrågar lite billigare lägenheter, menar han.

– Köper du här ute behöver du inte samma mängd pengar som närmare stan, säger Tony Lu.

Inne i stan är ökningen under samma period inte alls lika stor. I Vasastan ökade priserna med tre procent, på Östermalm med fem procent.

ANNONS

Men priserna ligger också betydligt högre – 63 000 per kvadratmeter i Vasastan och 65 000 kronor på Östermalm.

Villorna i både Botkyrka och Salem har stigit ungefär fem procent under samma period. Snittpriset i Botkyrka är 2,9 miljoner kronor och i Salem 2,6 miljoner.

– Du betalar hälften för en bostadsrätt. Villorna är dyrare och en tvåsiffrig ökningstakt där vore osunt, menar Claudia Wörmann, analyschef.

Hennes kollega Emelie Sjöberg som säljer villor i Tullinge märker också av den nya gränsen för kontantinsatsen på 15 procent. Allt fler letar bostad i Tullinge.

– Folk med medelinkomst kan inte köpa en villa i Enskede längre. Därmed får de upp ögonen för nya områden där priserna ännu inte stigit till samma nivå.

Enligt Emelie är kedje- och parhus samt enklare friliggande hus för 3–4 miljoner extremt eftertraktade:

– Äldre hus med renoveringsbehov går trögare. Kontantinsatserna har gjort att många inte har pengar till renovering.

Titt som tätt kommer varningar för att priserna stigit för kraftigt. I Köpenhamn gick luften ur marknaden. Men Claudia Wörmann tror inte på någon bubbla i Stockholm.

– I Köpenhamn byggde man jättemycket. Och uppfattningen är också att du kunde låna hejvilt. I Stockholm har människor en rimlig förväntan på priserna och människor köper ett boende för att bo, inte på spekulation. Du har bolånetaket, och överlag är uppfattningen att det är svårare att få lån i dag.

Kommer priserna att fortsätta uppåt?

– Det är svårt att göra prognoser på grund av osäkerheten i världen. Men vi har låg ränta och ganska bra konjunktur vad gäller arbetslösheten i Stockholm och ordning på statsfinanserna. På nedsidan finns bolånetaket och att bankerna blivit hårdare.

Fakta

Bostadsrätten kostar 1,3 miljoner

Siffrorna grundas på 481 försäljningar av bostadsrätter i Botkyrka och 138 försäljningar i Salem oktober 2011–oktober 2012.

Källor: Svensk Mäklarstatistik och Svenska Mäklarhuset